Šef sindikata: Danas je Dan D. Ako dođe do štrajka sve će stati u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2023. u 07:38
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pregovori predstavnika sindikata i Uprave Holdinga zasad nisu dali rezultata. Pomirba nije postignuta, pa ni dogovor o povećanju plaća za svih 7000 radnika. Ako se ne dogovore tijekom današnjega dana, stječu se uvjeti za generalni štrajk.

Pregovori se nastavljaju danasi.

Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb, sinoć je na HRT-u rekao kako cijeli proces pregovora u Zagrebačkom holdingu traje od studenog prošle godine. Nakon što se vidjelo krajem prosinca da se pregovori kako kaže, ne vode u dobroj vjeri, sindikati su pokrenuli proceduru mirenja.

Intenzivno se vode pregovori sa Zagrebačkim holdingom oko svih otvorenih pitanja. Sindikati su rekli kako žele da se pregovori okončaju do 31. siječnja ove godine, govori, te dodaje kako su doneseni nakon pregovora određeni zaključci, ali da se i danas nastavlja procedura mirenja”, rekao je.

Na pitanje ima li pomaka u pregovorima u zadnja 4 dana, Jović je rekao kako ih ima, te je naglasio kako je u pregovorima utorak „dan D” i oni kreću u 17 sati.

“Raspravlja se o povećanju osnovice i dodataka na plaću, korekciji koeficijenata”

Damir Bakić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Možemo!) je rekao kako pomaka u pregovorima ima i nada se da će se danas ovaj proces okončati.

“Mi imamo važeći kolektivni ugovor koji vrijedi do konca 2023. godine, a to znači da ga uprava Holdinga u cijelosti poštuje. Pregovorima koncem prošle godine pristupilo se s pozicije inflatornih kretanja i poskupljenja troškova života. Predmet pregovora je bio povećanje dodataka na plaće. Premda do sveobuhvatnog dogovora tada nije došlo, uprava Holdinga je odlučila jednostrano podići primanja najugroženijih skupina radnika za 13,5 posto”, istaknuo je.

Dodaje kako su pregovori nastavljeni i prošireni. Paket o kojem se raspravlja ne odnosi samo na povećanje osnovice, već se odnosi i na povećanje dodataka na plaću, na neoporeziva davanja te na korekciju koeficijenata.

Jović je replicirao te rekao kako je Holding dugo odbijao pomisao da se krene pregovarati.

“Kada smo u studenom krenuli u pregovore nije bilo nikakvih naznaka dogovora”, naglasio je.

“Ako dođe do štrajka sve će stati u Gradu Zagrebu”

Na pitanje kako bi izgledalo da dođe do generalnog štrajka radnika, Jović je rekao kako bi se završio proces mirenja, nakon toga bi sindikati odredili poslove koji se ne smiju prekidati. Još jednom je naglasio da štrajk ne zazivaju ni sindikati, a ni radnici.

“Ako dođe do štrajka sve će stati u Gradu Zagrebu. Od Zrinjevca, Čistoće, Zagrebačkih cesta, Zagreb parkinga, Gradskih groblja, dakle, svih sastavnica Holdinga”, istaknuo je.

Bakić smatra da do toga neće doći, stoga što je na stolu vrlo povoljna ponuda.

Komentirajte prvi

New Report

Close