Šef covid-odjela u Dubravi: Ostavio bih samo dvije mjere, ostale više ne trebaju

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2022. u 11:45
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Šef Kriznog stožera KB-a Dubrava prof. dr. Bruno Baršić komentirao je najnovije informacije koje stižu iz Velike Britanije. Podsjetimo, britanske vlasti su najavile da planiraju ukinuti većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja varijante koronavirusa omikron te da u ožujku planiraju ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na virus.

Prof. dr. Baršić za Index je rekao kako je logično da se u tom smjeru ide i kod nas, a istaknuo je i kako zbog omikrona imamo veliki broj zaraženih, ali ne i pritisak na bolnice, odnosno naglasio je kako omikron nije napunio bolnice te se nada da će tako i ostati.

Od četvrtka 27. siječnja nošenje maski u Velikoj Britaniji neće više biti obvezno, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a covid-potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

O ukidanju covid-potvrda ozbiljno razmišljaju i u Izraelu, gdje je ministar financija Avigdor Liberman ustao protiv njihovog daljnjeg korištenja. Kazao je kako nemaju zdravstvene svrhe te da doprinose stvaranju panike.

Cyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, u jučerašnjem je razgovoru za UnHerd izjavio da su covid-potvrde u vremenu dominacije omikrona postale “irelevantne” te da očekuje njihovo skoro ukidanje.

“Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku među cijepljenima i necijepljenima, i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako”, rekao je.

“To je logično. Ide se u tom smjeru. Ako imate 50 posto testiranih kod kojih je dokazana infekcija covidom-19, čemu nam onda služi testiranje? Čini mi se logičnim da se ide u tom smjeru i kod nas”, rekao je prof. dr. Baršić.

Komentirao je i ostale mjere koje su kod nas na snazi te istaknuo koje bi on ostavio. “Od svih mjera, zadržao bih one koje ograničavaju masovna okupljanja i nošenje maski. Zasad su maske jako bitne jer vidimo kako se omikron brzo širi”, kazao je.

Navodi kako treba još procijepiti starije stanovništvo. “I to vam je to. Čini mi se da polako izlazi potreba za ostalim mjerama. No nisam stručnjak za epidemiologiju pa bih to prepustio njima”, dodaje prof. dr. Baršić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako se mjere ukinu, što će jadni Kalokušić, Sinčić, Raspudić, Miletić i ostala ekipa demagoga, propade im sve.

New Report

Close