Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku?

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2019. u 08:55
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Ovaj tjedan se održava Opća skupština UN-a o okolišu.

Godišnje se u Europi baci 25 milijuna tona plastike i sve završi u okolišu i moru, puno toga završi i u Jadranskom moru.

O tome kako zaštititi Jadran od onečišćenja komunalnim otpadom na HRT-u su govorili Slaven Dobrović, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i Đuro Horvat, poduzetnik u ekoindustriji i obradi komunalnog otpada. 

Ovaj tjedan se održava Opća skupština UN-a o okolišu, kažu da smo u plastičnoj krizi, Dobrović se s time slaže i smatra da se svi trebamo s time upoznati. Pojasnio je da su sva mora svijeta puna plastike, a riječ je o materijalu koji ima izuzetna svojstva i činimo zločin kada ju bacimo u prirodu. 

– Ona se ne razgrađuje i nikad ne postaje dio kruženja tvari u prirodi, već se fragmentira i vraća nam se natrag u tanjur budući da trećina riba u Jadranu sadrži plastiku u svom organizmu, rekao je.

Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku. Dobrović kaže da, prema istraživanjima, postoji jasna interakcija između plastike koja se gomila kao tvar koja se ne razgrađuje, ona se akumulira u vodi, u prirodi, u moru i nažalost je prisutna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close