Sedam građevinara u utrci za posao godine, najjeftiniji Slovenci

Autor: Suzana Varošanec , 18. kolovoz 2016. u 22:01
Kompleks sortirnog centra kod Velike Gorice imat će 38.000 četvornih metara ukupne površine

Uz deset potencijalnih hrvatskih izvođača, udruženih u zajednice, interes za izvođenje radova prepoznao je i austrijski Strabag te dvije slovenske tvrtke.

Javni natječaj za izgradnju novog sortirnog centra Hrvatske pošte nadomak Velike Gorice, dugo najavljivan i pripreman, ujedno najvažnija kapitalna investicija s kojom Pošta planira ispunjavati kvalitetnije i brže uvjete za sve poslovne procese, potvrdio je veliku tržišnu 'glad' za poslovima koja vlada među građevinarima. Pošti je, doznajemo, prispjelo ukupno osam ponuda.

Uz deset potencijalnih izvođača iz redova domaćih tvrtki, koji pritom nastupaju samostalno, ili udruženi u zajednice ponuditelja, svoj interes za izvođenje ovih radova prepoznao je i austrijski Strabag te dvije slovenske tvrtke, građevinska tvrtka GH Holding i proizvodna tvrtka Kolektor Koling, ali udružene s hrvatskim građevinarima. Najniža cijena, po mnogima odavno generalno sporni kriterij zbog dampinga, što bi u najavljenim zakonskim izmjenama trebao dokinuti novi kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, kriterij je po kojem će se ipak odabrati izvođač i na ovome natječaju, ali uz uvjet da su zadovoljeni ostali kriteriji. Trenutačno navodno svi ponuditelji stoga s nestrpljenjem čekaju kakav će rezultat donijeti analaza ponuda, a kako neki kažu "malo je poslova na domaćem tržištu vrijednih 20-ak milijuna eura".

 

176milijuna

kuna vrijedna je prva faza izgradnje za koju je raspisan natječaj

U tijeku je provjera sadržaja ponudbene dokumentacije, pitanje glasi je li sve u ponudama obuhvaćeno od onog što je naručitelj zatražio, uključujući naravno i garancije, a nadležne Poštine službe još nemaju konačni odgovor. Od osam ponuda u konkurenciji ih je, doznajemo, ostalo sedam, i to iz razloga što se kreću unutar procijenjene vrijednosti natječaja. Kako ona za prvu fazu projekta iznosi 176 milijuna kuna, ili okvirno pola od ukupnog iznosa koji se za novi sortirni centar procjenjuje na 345 milijuna kuna, iz utrke je doznajemo ispala ponuda Gradnje iz Osijeka. Prema neslužbenim informacijama, ponuda osječke tvrtke za desetak milijuna kuna premašila je procijenjenu vrijednost posla.

Srednja cijena na ovom tenderu iznosi oko 164 milijuna kuna, s time da je najnižu ponudu, u iznosu od 154,46 milijuna kuna, dala zajednica ponuditelja koju čine požeški Presoflex (tvrtka sa 100-tinjak mil. kuna prihoda u 2015.) i slovenski građevinar GH Holding, koji se ubraja u tamošnje veće kompanije. U odnosu na najvišu ponudu njihova je "zaronila" 15-ak posto i bit će zanimljivo vidjeti što će pokazati Poština analiza. Presoflex je, pak, po nekima pravo iznenađenje, a njegov direktor i vlasnik Ino Galić u svojim poslovnim planovima, zahvaljujući oporavku građevinskog sektora, i u ovoj godini najavljuje još veće ostvarenje prihoda temeljem ugovorenih poslova.

S iznosom od 159,96 milijuna kuna druga je ponuda Projektgradnje, koja iza sebe ima uspješnu predstečajnu nagodbu, ali i dokapitalizaciju u kojoj je sudjelovao i najveći hrvatski privatni poduzetnik Agrokor (Ivan Todorić šef je Nadzornog odbora te građevinske tvrtke), što je, čini se, kumovalo oporavku i rastu prihoda, koji prema HGK u 2015. iznose 670 mil. kuna.  Sljedeća s iznosom od 163,74 milijuna kuna ponuda je još jedne hrvatsko-slovenske zajednice: udružili su se kao ponuditelji Tehnika i Kolektor Koling, s time da je njihova ponuda tek za nešto više od milijun kuna niža od zajedničke ponude Lavčevića i Lavčević Inžinjeringa (164,97 milijuna kuna) iz grupacije Montmontaže obitelji Lisičar. Austrijski Strabag AG, koji nastupa s hrvatskim Strabagom, licitirao je s iznosom od 171,85 milijuna kuna.

 

38tisuća

kvadrata površina je budućeg Poština logističkog kompleksa

Još jedna hrvatska zajednica ponuditelja, čine je Pomgrad i Zagreb-Montaža, natječe se s cijenom od 172,89 milijuna kuna, dok je na kraju, i to gledajući po iznosu ponude od 175,96 mil. kn, ponuda Kamgrada, inače druge građevinske kompaniji po visini prihoda u prošloj godini u RH, koja je time ostvarila rast na međugodišnjoj razini od gotovo 50% te se približila prvorangiranome Dalekovodu. Što se tajminga za odluku o odabiru tiče, čini se da će Pošti iz objektivnih razloga trebati ipak nešto više vremena za detaljnu analizu.

Kako su nam to i potvrdili, riječ je o zahtjevnom projektu u kojem svaku ponudu prati opsežna dokumentacija, pa "u idućem razdoblju slijedi pomni pregled svih stavki i donošenje odluke o odabiru izvođača radova".Rok za izvođenje prve faze, čija gradnja obuhvaća sortirni centar s podrškom i sistem salom, visoko regalno skladište, trafo-stanicu i kotlovnicu, 18 je mjeseci od potpisivanja ugovora s budućim izvođačem.

U njoj će se sagraditi i ukupna komunalna infrastruktura, interne prometnice i 540 parkirnih mjesta za osobna i tehnološka vozila. Kako bi se kompleks uklopio u okolinu, hortikulturno će se urediti 16.000 kvadrata zelenih površina. Kompleks ukupne površine koji će se izgraditi obuhvaća oko 38.000 m2, a površina kojom Pošta raspolaže nešto je veća od 7 hektra. Na atraktivnoj je lokaciji, na samom ulazu u Veliku Goricu, u naselju Gradići, u neposrednoj blizini Zračne luke, autoceste Zagreb-Sisak i brze gradske prometnice Zagreb-Velika Gorica. Uspostavom logističkog poštanskog središta Pošta će, kako navode, biti još spremnija za razvoj poštanskog sustava i pružanja usluge.

Komentari (1)
Pogledajte sve

starta lagano građevina

New Report

Close