Bez panike: Dogovor o Agrokoru nije ugrožen, smatraju u Vladi, ali i sami vjerovnici

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 15. lipanj 2018. u 15:08
Foto: Filip Kos / Pixsell

Američki veleposlanik posjetio Grgićev Agram, Rusi u novom manevru.

Nakon što se Maksim Poletajev i osobno uključio u završnicu dogovora oko nagodbe u Agrokoru, vijest da prvi zamjenik predsjednika Uprave ruskog Sberbanka uskoro odlazi s te funkcije nije mogla proći bez spekulacija da je tome kumovao upravo slučaj Agrokor. Naravno, neizbježno se nametnulo i pitanje može li to imati ikakva utjecaja na daljnji tijek procesa nagodbe, na što su iz Agrokora poručili kako to ipak neće biti slučaj. Jer, na pregovorima sa strane ruskih banaka već mjesecima operativno radi cijeli tim od desetak ljudi, a cijelo vrijeme u ulozi glavnog koordinatora bio je Sergej Volk.

Tako su u izvanrednoj upravi za ponedjeljak predvidjeli sjednicu Privremenog vjerovničkog vijeća na kojoj bi se PVV trebao očitovati o prijedlogu nagodbe, a odmah po njihovu “blagoslovu”, dakle, u utorak, trebali bi ga predati zagrebačkom Trgovačkom sudu.

I dok su posljednja “ažuriranja” trenutnog stanja zasebnih pregovora s nekolicinom većih vjerovnika upućivala na to da je samo Adris grupa ostala izvan “vlaka”, a saznali smo da se već daleko odmaklo i s procesom “zrcaljenja” odnosno osnivanja novih holding društava, iz Koncerna Agram osvanulo je iznenađujuće priopćenje. Jučer poslije podne objavili su da su im u posjetu bili veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst i Sarah Groen iz odjela za politiku i ekonomiju veleposlanstva! Samo koji dan prije američki veleposlanik kritički je komentirao smjer nagodbe u Agrokoru, sugerirajući da bi u takvom sustavu, neovisno o vlasničkim udjelima, država trebala limitirati upravljačko pravo glasa. Iz neslužbenih izvora bliskih Vladi moglo se pak čuti da su se iz tog veleposlanstva i založili za produljenje Lex Agrokora za šest mjeseci. Kako bilo, gotovo “vickasto” zvuči Agramovo objašnjenje da su veleposlaniku kohorstu “predstavljeni poslovni rezultati i planovi razvitka Agrama”. A kao usputno su istaknuli da se razgovaralo i o stanju hrvatskog gospodarstva “osobito u svjetlu očekivane nagodbe vjerovnika Agrokora”. Veleposlanik je, kažu, sa zanimanjem saslušao stavove koje u pregovaračkom procesu zastupa Agram. Za Agram se, podsjetimo, već neko vrijeme tvrdi da su tik do postizanja sporazuma s izvanrednom upravom, odnosno Sberbankom. Međutim, očito potpisa još ipak nema (što očito znači da ni osporavanja jamstava nisu povučena), a kao i u nogometu, utakmica nije gotova istekom 90. minute već sučevim zviždukom.

Promjene na vrhu ruske banke natjerale su i Banske dvore da razmijene informacije s dionicima Agrokorova procesa. Doznajemo da se Vlada odmah informirala, i zaključila da sve ostaje po starom. Razlog? Nagodba je pri kraju, a ističe se i uloga Sergeja Volka. On predvodi tim Sberbanka vezano za Agrokorov proces još od početka, stoga je uključen u sve detalje nagodbe, a i dalje ostaje u procesu.

“Vlada ne očekuje nikakve bitne promjene”, izričit je odgovor Banskih dvora.

Za vjerovnike iz redova velikih dobavljača posrijedi je neočekivana promjena. O razlozima unutarnjeg preslagivanja, ni oni poslovično upućeni ovog puta iz prve ruke nemaju saznanja.

“Velika mi je enigma zašto je Poletajev napustio funkciju, tim više što nije tako izgledalo kada smo zadnji put razgovarali! No nagodba će biti potpisana”, tvrdi poznavatelj procesa.

Konzultant, poduzetnik i menadžer Drago Munjiza kaže da je u velikim korporacijama rotiranje funkcija na liniji ‘savjetnik-nadzornik-član uprave’ uobičajeno. Koliko je neka funkcija de iure bitna, a koliko de facto, ističe, znaju samo insajderi.

“O unutarnjem ustroju Sberbanke nemam spoznaja, ali vjerujem da je uvijek bolje biti savjetnik. Ako će nakon nagodbe najveći dioničari biti ruske državne banke, logično je da one imaju presudan utjecaj na izbor nadzornika koji opet biraju upravu”, kaže Munjiza. Sberovo preslagivanje, naime, u fokusu je i zbog pitanja koje se vezuje uz budućnost, a glasi: Koja je eventualna uloge Poletajeva u perspektivi provedbe nagodbe, dakle kad ruske banke ovladaju? Kako se mnogima čini, na rusku poziciju gleda se kroz prizmu cilja, kakvim slovi većinski paket novog Agrokora. Banke uvijek vole biti diskretne, dok je Agrokorov proces prilično javan, pa mnogi iščitavaju navedenu logiku okrupnjavanja, navodno na djelu u cilju prelaska praga od 50 posto. Utoliko, i službeno priopćenje Sberbanka da će Poletajev na novoj funkciji biti od koristi i za provedbu nagodbe, dobiva ‘turbo’ interpretacije. Zbog činjenice da je Poletajev odobravao kredite Agrokoru, po nekima istodobno je još jedna žrtva Agrokora te je dobio specijalni zadatak da izvuče što više može. Nagađa se i o mogućnosti da pod njegovu kontrolu formacijski i operativno bude stavljeno i krovno društvo. Ideja da bi on preko krovnog Agrokorovog društva kontrolirao procese može biti zanimljiva, ali treba je uzeti s rezervom, mišljenje je naših sugovornika. Tako se doznaje da je krovna nizozemska Zaklada po pitanju imenovanja predstavnika budućih vlasnika još uvijek na ‘dugom štapu’. Upućeni tvrde da će sve do pravomoćnosti nagodbe, tj. do završetka parnica, potrajati prijelazno rješenje u vidu već imenovanih menadžera novog Agrokora u Hrvatskoj. Postavila ih je TMF Croatia čija je matica registrirana u Nizozemskoj (za usluge postavljanja privremenog menadžmenta u prijelaznom razdoblju dok se ne provede restrukturiranje dužnika). Pritom nam je potvrđeno da će po pravnoj proceduri nakon izglasavanja nagodbe, imenovanje organa korporativnog upravljanja u novom hrvatskom društvu na red doći nakon uspostavljanja organa nizozemskih tvrtki. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Najbitnije je to sto smatraju Maric i Plenkovic, oni su reference 😉

pa što on nema uniformu

651

New Report

Close