Saznajte tko sve mora podnijeti poreznu prijavu, a od iduće godine mlade čeka velika porezna olakšica

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2020. u 09:18
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Povrat poreza isplaćuje se u mjesecu kolovozu, a prošle je godine za približno pola milijuna građana isplaćena jedna milijarda kuna povrata. 

Posljednji dan veljače tradicionalno je posljednji dan u godini do kojega građani, obveznici poreza na dohodak, moraju dostaviti godišnju poreznu prijavu za prethodnu godinu, piše Večernji list.

Obaveza predaje godišnje prijave uglavnom se odnosi na obrtnike i samostalne profesije te građane koji  ostvaruju određene primitke i dohotke iz inozemstva. Poreznim se vlastima trebaju javiti i osobe kojima su potrebne određene izmjene u poreznoj kartici, dodavanje uzdržavanih članova obitelji ili njihovo micanje s kartice ako su se uzdržavani članovi, bilo da su u pitanju djeca ili supružnici zaposlili.

Svi ostali, a to je velika većina, oslobođeni su obveze podnošenja porezne prijave, ali to ne znači da im država neće vratiti preplaćeni porez, ako su ga imali, ili pak zahtijevati dodatnu uplatu. Već nekoliko godine porezne vlasti po službenoj dužnosti, automatski, provjeravaju zaradu svih obveznika poreza na dohodak i gdje utvrde razliku dostavljaju rješenja.

Povrat poreza isplaćuje se u mjesecu kolovozu, a prošle je godine  za približno pola milijuna građana isplaćena jedna milijarda kuna povrata.

Tek će iduće godine doći do velike promjene, a ona se odnosi na mlade do 25, odnosno 30 godina života, za koje je Vlada od početka ove godine uvela značajnu olakšicu. Mladi do 25 godina oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak, a oni u dobi od 25 do 30 godina plaćaju samo 50 posto poreza. No, ta se olakšica ne može koristiti na mjesečnoj isplati plaća nego će im preplaćeni porez biti vraćen u kolovozu 2021. godine, nakon što  porezne vlasti prekontroliraju sve dohotke.

U Hrvatskoj je zaposleno oko 285 tisuća mladih u dobi do 30 godina i svi oni iduće godine mogu očekivati  značajan povrat preplaćenog poreza. Ministarstvo financija očekuje da će mladima biti vraćeno oko 700 milijuna kuna,  pa će novi ministar financija iduće godine  u proračunu morati gotovo udvostručiti  iznos za povrat.

Komentirajte prvi

New Report

Close