Saznajte sve mogućnosti i prava kod zapošljavanja osoba s invaliditetom

Autor: Borivoje Dokler , 10. svibanj 2021. u 22:00
Iznošenjem dobrih praksi poslodavci mogu pomoći pri zapošljavanju/Shutterstock

Poslodavci će na radionici moći saznati i koje sve povlastice mogu ostvariti ako zaposle osobe s invaliditetom.

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI pokrenuo je program pod nazivom ‘Zajedno kroz izazove’ kako bi ostvario veću zaposlenost i samozaposlenost osoba s invaliditetom. Cilj im je dati doprinos poboljšanju slike o integraciji i inkluziji osoba s invaliditetom na tržište rada.

To će nastojati ostvariti kroz educiranje poslodavaca i osoba s invaliditetom o njihovim mogućnostima, pravima, prednostima i potencijalnim izazovima u području zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Provedba do 2023.

Program će se provoditi do 2023. godine, a za sada je napravljeno istraživanje o realnom stanju osoba s invaliditetom na tržištu rada, tiskana je edukativa brošura, održane individualne radionice s osobama s invaliditetom, a u planu je i organizacija završnog okruglog stola.

Voditelj programa Denis Marijon ističe kako uskoro kreće ciklus radionica s poslodavcima. Prva takva pod nazivom ‘O mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom’ održat će se 19. i 20. svibnja u 11 sati putem platforme Zoom. Tema radionice je zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom i trajat će sat i petnaest minuta.

Marijon poziva sve zainteresirane poslodavce da se do 16. svibnja prijave za jedan od odabranih datuma putem web stranice SUMSI-ja. “Radionica se organizira u sklopu trogodišnjeg programa ‘Zajedno kroz izazove’, a svrha joj je okupiti poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom te one poslodavce koji namjeravaju zaposliti osobe s invaliditetom kako bi s njima podijelili svoja pozitivna iskustva i primjere dobre prakse.

Također, bit će to prilika da Savez SUMSI pojasni koristi zapošljavanja ili uključivanja osoba s invaliditetom u tržište rada.

Pozivamo vas da se odazovete kako bi svojim iskustvom, stručnošću i dosadašnjim radom pomogli provedbi programa i većem zapošljavanju osoba s invaliditetom, odnosno poslušali i saznali koje sve povlastice poslodavci mogu ostvariti ako zaposle osobe s invaliditetom, a kako bi one na svojim radnim mjestima mogle biti ravnopravne”, istaknuo je voditelj programa ‘Zajedno kroz izazove’.

Osiguranje kompetencija

Prva grupna online radionica u sklopu projekta održana je 13. travnja, sudionici su iznijeli svoja dosadašnja iskustva za zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Marijon je istaknuo važnost programa jer će kroz njega svi prisutni i svi koji se budu željeli uključiti u radionice zajednički učiti, a po završetku projekta imati brojna nova saznanja te biti puno kompetentniji i ‘pametniji’.

Također je istaknuo kako na projektu sudjeluju poslodavci, osobe s invaliditetom i svi relevantni sudionici koji osobama s invaliditetom mogu pomoći pri zapošljavanju, ili samozapošljavanju, na kvalitetnim radnim mjestima usklađenim s izobrazbom i mogućnostima osoba s invaliditetom.

Albina Žnidar, poduzetnica i samozaposlena osoba s invaliditetom, ustvrdila je kako se osobe s invaliditetom, koje velik dio života provode na radnom mjestu, pokušavaju okoristiti resursima koje je iznjedrila pandemija Covid-19, poput online platformi za održavanje poslovnih sastanaka, predavanja na fakultetima i ostalih oblika druženja.

Izrazila je mišljenje da osobe s invaliditetom mogu dovoljno dobro posao koji im je povjeren obavljati od kuće te kako je taj tip rada budućnost u nekim sferama.

Sudionici su informirani i o promjeni Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i vještačenju osoba s invaliditetom po kojem Zavod za vještačenje osoba s invaliditetom sad retroaktivno isplaćuje dodatke na plaću za osobe s invaliditetom od dana kada je ta osoba ili tvrtka u kojoj radi podnijela zahtjev. Program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Komentirajte prvi

New Report

Close