Imali ste prometnu nezgodu? Saznajte kako pravilno popuniti Europsko izvješće u nekoliko jednostavnih koraka

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2019. u 11:33
Foto: Getty Images

Ako dođe do prometne nesreće važno je znati koje korake poduzeti, a ono što najviše muči vozače koji su sudjelovali u prometnoj nesreći je kako ispuniti Europsko izvješće o prometnoj nesreći.

Europsko izvješće se najčešće ispunjava kod prometnih nesreća s materijalnom štetom. Ako ispunite sve točke u izvješću, bit ćete sigurni da imate sve potrebne informacije koje će od Vas tražiti u osiguravajućoj kući, piše automobili.hr.

Ispunite i potpišite Europsko izvješće o prometnoj nesreći, koje se uglavnom nalazi u futroli s policom obveznog auto osiguranja. Ako se ne možete dogovoriti oko krivnje ili ako drugi sudionik nesreće ne želi dati svoje podatke, obvezno pozovite policiju.

I ne zaboravite da uvijek morate ostaviti svoje podatke. U slučaju da ne ostavite svoje podatke ili ne ispunite Europsko izvješće i napustite mjesto nesreće, određena je novčana kazna od 2000 do 5000 kuna.

Kako popuniti Europsko izvješće o prometnoj nesreći?

Europsko izvješće o prometnoj nesreći se sastoji od 15 točaka koje sudionici trebaju ispuniti. Na papiru se nalaze dva stupca, jedan za vozilo A (plavi) i drugi za vozilo B (žuti). U sredini je još jedan stupac, ali tu se radi o točki 12. Dovoljno je koristiti jedan primjerak izvješća ako su u prometnoj nesreći sudjelovala dva vozila (odnosno 2 za 3 vozila itd.). Nije važno čiji se primjerak popunjava ni koji sudionik prometne nesreće ga popunjava. Imajte na umu da izvješće ispunite kemijskom olovkom.

Kako ispuniti Europsko izvješće po točkama?

Točke od 1. do 5.

1. Datum i vrijeme nesreće

2. Mjesto i država nesreće

3. Je li bilo ozlijeđenih (uključujući lakše)

4. Šteta – na okolnim vozilima ili na drugim stvarima

5. Očevici – treba prikupiti informacije kao što su imena, adresa i telefon

Točka 6. – Zapišite podatke iz police osiguranja od osiguranika/ugovaratelja osiguranja kao što su prezime, ime, adresa, poštanski broj, država i telefon.

Točka 7. – Upišite podatke motornog vozila (marka, tip vozila, registracijska oznaka i država registracije), kao i podatke prikolice u slučaju da je imate. Sve te podatke možete pronaći u prometnoj dozvoli.

Točka 8. – Kao i pod točkom 6., podatke uzimate iz police osiguranja i zelene karte. Morate zapisati naziv osiguravajućeg društva, broj police, broj zelene karte, od kad do kad vrijedi polica ili zelena karta, o kojoj se poslovnici radi (naziv, adresa, država, telefon) te treba odgovoriti na pitanje je li šteta na vozilu pokrivena policom kasko osiguranja.

Točka 9. – Zapišite osobne podatke vozača vozila iz vozačke dozvole (prezime, ime, datum rođenja, adresa, država, telefon, broj vozačke dozvole, kategoriju vozačke dozvole i do kad vrijedi).

Točka 10. – Na već zadanoj slici točno označite mjesto udara.

Točka 11. – Zapišite gdje se nalaze vidljiva oštećenja na vozilu.

Točka 12. – Ta se točka nalazi između plavog i žutog stupca. Sastoji se od 17 varijanti nesreće. Svaku varijantu koja se odnosi na Vašu nesreću zabilježite križićem i na kraju navedite ukupan zbroj križićem označenih polja.

Točka 13. – Nacrtajte skicu prometne nesreće. Morate nacrtati ulicu i prometne trakove, strelicom označiti smjer kretanja vozila A i B, njihove položaje u trenutku sudara, prometne znakove i naziv ulica.

Točka 14. – Navedite vlastite primjedbe. Tu možete zapisati svoju verziju priče, navesti zašto mislite da je drugi vozač kriv ili ako je postojao neki drugi razlog zašto ste udarili drugi auto.

Točka 15. – Potpis oba vozača vozila. Jedan primjerak potpisanog izvješća uručite drugom vozaču sudioniku prometne nesreće, a drugi primjerak zadržite za sebe.

Napomenimo kako se Europskim izvješćem ne utvrđuje krivac u prometnoj nesreći. Ni u kom slučaju nemojte ništa mijenjati na prednjoj strani izvješća o prometnoj nesreći. Obrazac čim prije predajte nadležnom osiguratelju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Krivac nikad neće takvo izvješće potpisati

New Report

Close