Savjetnik za maloprodaju dao ostavku, hoće li biti jedini?

Autor: Jadranka Dozan , 05. travanj 2018. u 15:00
Teo Vujčić, savjetnik za diviziju maloprodaje bio je i u NO-ima Leda i Zvijezde/Goran Stanzl/PIXSELL

Peruško je barem pošteđen današnjega odlaska na Odbor za gospodarstvo jer je Kosor odgodio sjednicu.

U Agrokoru i oko njega događaji i sastanci izmjenjuju se kao na pokretnoj traci.

Uz novu rundu vijećanja izvanredne uprave i vjerovnika, jučer je obznanjeno da je Teo Vujčić, savjetnik izvanredne uprave za poslovnu diviziju maloprodaje, dao ostavku na sve funkcije u koncernu, uključujući i članstvo u Nadzornom odboru Leda i Zvijezde. Iako upućeni tvrde da je takvu odluku iz osobnih razloga najavio prije dosta vremena, tajming se poklopio s pojačanom nervozom i na razini rukovodstava operativnih kompanija, a posljednjih dana prisutne su i spekulacije da to neće zadugo ostati jedina ostavka. 

Pregovarački alati
Istodobno, jučerašnji sastanak Agrokorove uprave, savjetnika i vjerovnika nije ispao krnji iako je još dan prije iz redova dobavljača bilo najava da će ga gotovo sigurno sabotirati. Mahali su nedolaskom jer izvanredni povjerenik Fabris Peruško nije predvidio da se na njemu raspravlja o reguliranju isplate preostalog graničnoga duga (s naglaskom na onaj Konzumov), a njima je to, kako tvrde, pretpostavka za razgovore o ostalim elementima nagodbe. 

Kako je 10. travnja kao "originalni" rok za postizanje barem načelnog dogovora o nagodbi jako blizu, prijetnje su očito pregovarački alat za kojim se češće poseže. Moguće je da su upravo one potaknule sastanak kod potpredsjednice Vlade Martine Dalić u utorak poslijepodne. Tek nakon njega potvrđen je odaziv Peruškovu pozivu, uz opasku da će ga napustiti ne bude li govora o problemu graničnog duga.   

Prema svemu sudeći, i idućih dana u Agrokoru će se intenzivno sastančiti. Povjerenik Peruško pošteđen je barem današnjega odlaska na ogled sa saborskim zastupnicima na Odboru za gospodarstvo. Ta je sjednica odgođena za dva tjedna, a predsjednik Odbora Darinko Kosor to je objasnio upravo završnim pregovorima o nacrtu nagodbe, ali i time što bi uz Peruška na toj sjednici trebala biti i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, o čijem se opozivu tek očekuje saborsko glasovanje. Mogu li domaće kompanije vjerovnici u idućim danima ispregovarati još ponešto u pogledu statusa preostalog graničnog duga, ostaje vidjeti, ali financijski vjerovnici predvođeni Sberbankom i obvezničarima očito diktiraju igru. 

Raskomadan Agrokor
"Kakav je deal postignut između Sberbanka i obvezničara (Knightheada i ostalih) ne znamo, a to je zapravo bitnije od onoga što se dogovorio Peruško sa Sberbankom", smatra Goranko Fižulić. Ključno je, kaže, kako će Agrokor na kraju biti raskomadan i prodan dalje, a i to je u prvom redu pitanje dogovora bondholdera i Sberbanka. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ovo je pljačka i ukoliko se provede tužbe idu na sva odgovorne osobe pa tako i PU solventnih društava:
1.potpisivanje jamstva bez protučinidbe
2.potpisivanje jamstava za korist samo jednog dioničara
3. potpisivanje roll upa od kojeg kompanija nema koristi
4. uvrštavanje jamstava u bilancu i time guranje kompanije u insolventnost
5.otpisivanje dugova prema Konzumu i Agrokoru(kompanije nisu vjerovnici)
6. lažni izvještaji

Mislim da su investitori ukoliko se ovo provede toliko izgubili da su odvjetnički troškovi kap u moru pa da mi je vidjeti toga tko to potpisuje….,neće ni Plenki dovjeka biti na vlasti.

Poštovani, dokad ćete citirati uvaženog g. Fizulica koji bi u svakoj normalnoj državi već odavno bio u osobnom bankrotu te bi morao nadoknaditi svojom imovinom sve što je upropastio malim dioničarima Magme a sigurno bi sudski odgovarao…

Ovakva nagodba ne može proć. Samo se gleda jedna strana tj vjerovnici, a male dioničare suvlasnike nitko ne pita ništa. Sve se temelji ma nezakonitim i osporenim jamstvima. A i ne pita se ništa ni sud. Kao da je sud javni bilježnik koji ovjerava potpis na nagodbi. To vam neće proć!

POŠTOVANI – potpuno me iritira činjenica da su u nagobi i pregovorima zanemareni udjeli u vlasništvu pojedinih dijelova koncerna , stoga se postavlja pitanje zakonitosti postupanja UPRAVITELJA – TZV. IZVANREDNOG POVJERENIKA , i to u načinu davanja jamstava stranim kreditorima , jer npr. LEDO d.o.o. nije u Večinskom vlasništvu Agrokora !!!!!!!
DAKLE – NA DAN STUPANJA NA SNAGU tzv . LEX AGROKORA , većinski udio u LEDO d.o.o. imaju mali dioničari sa udjelom većim od 51% , dok Agrokor posjeduje 48% dionica , iz postoječih podataka proizlazi da je putem LEXa napravljeno nezakonito izvlaštenje fizičkih i pravnih osoba , a bez ovlasti u skladu sa postoječim zakonskim propisima i Ustavom RH ….stoga gore navedeni podaci postaju osnova za TUŽBE i pregovore u nagodbi , jer je barem što se LEDA tiče napravljena OTIMAČINA poput one iz 1945 god , kako je RH članica EU TAKOVO postupanje nije u skladu sa EU ZAKONIMA I država članica bit će prisiljena nadoknaditi štetu iz proračuna , asve zbog LEXa !!

New Report

Close