Savjetnicima za toaletni papir toliko su vjerovali da su od njih kupili i tvrtku za 6,3 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 17. studeni 2015. u 14:12
Detektivi su za Narodne novine utvrđivali imovinsko stanje pojedinih zaposlenika i njihovih obitelji/PIXSELL

NN kupile su tvrtku Mekkoo, čiji su ih osnivači savjetovali, jer je već registrirana za papirnu konfekciju.

Narodne novine dobile su negativne ocjene i upozorenja državnih revizora za postupanja u investicijskom projektu proizvodnje toaletnog papira. Cijeli niz postupaka u tom poslu, u koji je od 2013. državna tvrtka uložila 63,4 milijuna kuna, prema zaključku Državne revizije u izviješću o učinkovitosti javne nabave u Narodnim novinama, nisu bila u interesu tvrtke. 

Dvije oprečne studije
Priča je počela angažmanom tvrtke koja se bavila tom proizvodnjom i koja je u svibnju 2012. Narodnim novinama izradila prijedlog projekta i elaborat o isplativosti za gradnju pogona u Kukuljanovu, u hali od 800 kvadrata s prijedlogom gradnje još toliko prostora za skladištenje u montažnom objektu pored hale. Predložena je i nabava strojeva od proizvođača iz Italije, vrijednosti 28 mil. kuna. Ukupno su ulaganja u projekt trebala iznositi 35,4 mil. kuna, s procjenom povrata za tri godine. Nabava strojeva stajala je, pak, 38 mil. kuna, i to pregovorima s jednim proizvođačem.

 

63,4milijuna

kuna uložile su NN u proizvodnju toaletnog papira od 2013.

Za uređenje prostora u Kukuljanovu sklopljena su lani dva ugovora vrijedna više od 8 mil. kuna, i to u koordinaciji s dobavljačem stroja iz Italije, koji nije imao primjedbi na navedenu lokaciju. No, nedugo nakon toga Narodne novine dobivaju novu upravu koja utvrđuje da taj prostor nije prikladan i da treba tražiti novu lokaciju. Naručuju novu investicijsku studiju koja to potvrđuje i za razliku od prethodne, koja je prednost Kukuljanovu dala zbog toga što je u vlasništvu Narodnih novina i u blizini Italije, odakle će se nabavljati repromaterijal, sada se prednost daje – blizini kupaca. Nužan je i veći skladišni prostor, ukupno 2100 kvadrata.

Sve to pronađeno je odmah na lokaciji u Krapini, u kojoj je najprije privremeno smješten stroj za proizvodnju, a potom nakon dva natječaja i službeno zakupljen. Revizore posebno čudi što je isti savjetnik Narodnim novinama izradio dvije oprečne studije za taj projekt te zamjera tvrtki što nije preispitala odgovornost elaborata na temelju kojeg su provedeni poslovi u Kukuljanovu. Štoviše, revizori utvrđuju da je s istom tvrtkom nakon svega sklopljen još jedan ugovor o savjetodavnim uslugama, ali i zaključen posao vrijedan 6,3 milijuna kuna. Toliko su, naime, Narodne novine platile za poslovne udjele u novoj tvrtki za proizvodnju papira, čiji je temeljni kapital 480 tisuća kuna i koja je danas posluje u unajmljenim prostorima u Krapini. 

Slijede kaznene
Iako revizori to ne navode, iz dostupnih podataka vidljivo je da je riječ o tvrtki Mekkoo, nastaloj u siječnju ove godine podjelom tvrtke Intercessio Novus, u vlasništvu Tomislava Laginje i Erne Kovačević Laginja. O tim zamjerkama, zanimljivo, revizorima iz Narodnih novina nisu kontrirali. No, uzvratili su na prozivke da je natječaj za zakup novog proizvodnog prostora bio prilagođavan kandidatu iz Krapine kod kojega su strojevi bili privremeno smješteni. Dapače, tvrde kako je vlasnik prostora investirao u objekt da bi se prilagodio njihovim potrebama te da će ta ulaganja pripasti Narodnim novinama jer tvrtka ima cilj postati vlasnik hale koju sada unajmljuje.

Nova uprava, kako navode u odgovoru, nastojala je ispraviti pogrešne odluke prethodnika, protiv kojih su za radove u Kukuljanovu podnesene kaznene prijave. No, revizori ustrajavaju u svojim kritikama, pa navode i da ugovor o zakupu na pet godina uz mjesečnu cijenu od 234 tisuće kuna nije smio uključiti isplatu 1,45 mil. kuna u slučaju ranijeg raskida. Zamjeraju što nisu dobili uvjerenje da hala u Kukuljanovu ne ispunjava uvjete za proizvodnju, a navode i da je iz dokumentacije i predočenih fotografija vidljivo da je u Krapini zakupljen devastiran prostor koji je trebalo preurediti te da je i taj postupak trajao 76 dana dulje od ugovorenih 45 dana.

Revizori Narodnim novinama spočitavaju i angažman detektiva s kojima su u dva navrata, lani i ove godine, sklopili ugovore vrijedne 919 tisuća kuna. Detektivi su za njih utvrđivali imovinsko stanje pojedinih zaposlenika i njihovih obitelji te osoba s kojima su sklapali ugovore. Ti ugovori, utvrdili su revizori, nisu opravdani. Suprotno misle u Narodnim novinama. Istražitelji su, kažu, utvrdili da je ranijih godina na štetu tvrtke obavljeno investicijsko ulaganje u iznosu većem od realnoga povećanja imovine, odnosno tvrtka oštećena za 4 mil. kuna, za što će uskoro podići i kaznene prijave. No, revizori i na to odgovaraju da im nisu predočeni dokazi koji to potvrđuju. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

HNS za njih ne važi USKOK kompletno rukovodstvo Narodnih Novina je zaposlila Pusička, od dostavljača kruha pa do sadašnjeg predsjednika uprave, kaj sada izmišljate toplu vodu to se zna već 3 godine.

To su kokošari.poznati po visokim moralnim vrijednostima.bundesliga lopova

DRek košta.

Koji nemušti lopovluk! Baš me zanima hoće li odgovarati ili je ovo još jedan slučaj punjenja stranačkih blagajni!?

New Report

Close