Sporna EU fešta: Šator će biti Alterin jer je najjeftiniji, hranu još biramo

Autor: Suzana Varošanec , 23. travanj 2013. u 22:00
U Vladi kažu da catering još nije odabran te da je sve u skladu sa zakonom, no stručnjaci tvrde suprotno/PIXELL

Svi postupci odabira robe i usluga za svečanost 30. lipnja povodom ulaska Hrvatske u EU provode se striktno prema Zakonu o javnoj nabavi, tvrde u Vladi.

Svi postupci odabira robe i usluga za svečanost 30. lipnja povodom ulaska Hrvatske u EU provode se striktno prema Zakonu o javnoj nabavi, tvrde u Vladi.

Većina ih  još traje, pa tako i odabir cateringa za svečanu večeru uoči središnje proslave, objašnjava glasnogovornica Ivana Grljak."Dosad je odabrana tvrtka koja postavlja šator. Kako je riječ o bagatelnoj nabavi, pozvano je pet tvrtki koje su dostavile ponude, a u pregovorima je odabrana  najpovoljnija Altera", kaže Grljak, podsjećajući na to da je prema Zakonu o javnoj nabavi bagatelna nabava ispod 70.000 kuna. Ravnatelj Ureda za opće poslove Sabora i Vlade Zvonko Matišić, tvrdi Grljak, nije "snimao" prostor s vlasnikom Cateringa Majetić, kojemu se, navodno, smiješi posao vezan uz svečanu večeru. "Kod odabira cateringa, osim najniže cijene, kriterij je i kvaliteta hrane koja mora zadovoljiti zdravstveno-higijensko-tehnološke mjere jer je riječ o večeri za štićene osobe, te reference da tvrtka može izvesti taj posao. Piće je posebna stavka i nije računato u cijenu cateringa", objašnjava Grljak.

Da bi ta nabava bila u skladu sa Zakonom, upozoravaju stručnjaci, mora se raspisati otvoreni ili ograničeni postupak javne nabave, a za pregovorački postupak bez prethodne objave trebali bi biti ispunjeni zakonom točno propisani uvjeti, što ovdje nije slučaj. Pregovorati se može s određenom tvrtkom samo kad ugovor može izvršiti, zbog tehničkih i umjetničkih razloga, određeni subjekt, te u slučaju žurnosti. "Zakon ne dopušta da naručitelj čeka zadnji čas da bi nekome dao posao. Kako je riječ o nabavi koju može dati više tvrtki, odnosno o usluzi za koju se znalo da će je trebati obaviti na dan ulaska RH u EU, očito nisu ispunjeni uvjeti za primjenu pregovaračkog postupka", kaže naš sugovornik. No, Vlada, ističe, još ima vremena za otvoreni postupak: javnu objavu i javno nadmetanje, što znači da se daje mogućnost svima koji ispunjavaju uvjete da daju ponudu. U tom slučaju jedan od uvjeta je da ponuđač nema porezni dug. Blokada računa nije prepreka, osim ako se dodatno ne traži.

Komentirajte prvi

New Report

Close