Santini: Neoporezivi dio dohotka podići na 5000 kuna

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 04. studeni 2016. u 14:02
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

S konferencije poslana poruka o poreznoj reformi i prigovori na njezinu učinkovitost.

Porezni sustav mora biti jasno dizajniran kako bi bio jeftin u primjeni te konkurentan poreznim sustavima drugih država što znači da porezna presija mora biti manja ili najviše jednaka usporedivim, odnosno konkurentskim zemljama, poruka je s jučerašnje konferencije Hrvatskog drvnog klastera (HDK).

Situacija u drvnoj industriji dobar je primjer radnointenzivnog sektora gdje se smanjenje porezne presije može brzo i očigledno osjetiti, kazao je naš poznati porezni stručnjak, prof. dr. Guste Santini. Santini, koji je za HDK izradio detaljnu studiju smanjenja porezne presije na taj sektor, objašnjava kako su njegova reforma i reforma koju je ovih dana predložio ministar financija Zdravko Marić, vektorski na istoj crti.

No po njegovu mišljenju, reforma koju predlaže Vlada nije dovoljno snažna da u kratkom roku dinamizira gospodarsku aktivnost. Štoviše, nije izvjesno hoće li usvajanje Vladinog prijedloga reforme imati značajnije učinke na poboljšanje financijske slike gospodarstva. "Mišljenja sam da je smanjenje stope poreza na dobit sa 20 na 18 i 12 po svom učinku od daleko manjeg značaja od mog prijedloga povrata zaštitne kamate na kapital 2000.", kaže Santini, ističući kako njegov prijedlog povrata zaštitne kamate na kapital svodi porez na dobit u red nebitnih fiskalnih instrumenata. Umjesto Vladinog prijedloga neoporezivog dijela dohotka od 3800, predlaže pak da iznos neoporezivog dijela dohotka iznosi 5000 kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ah, bilo bi to bajkovito …….

Slazem se. Do 5000kn se ne bi trebalo platiti ni kune poreza na dohodak. Nakon toga 10% do 20.000kn i 20% iznad 20.000kn. Bez iznimki bez odbitaka to sve treba ukinuti jer samo komplicira stvari. A drzava neka ustedi na drugoj strani. Ljudi bi tako bili zadovoljniji i manje bi se iseljavali iz zemlje. A prosjecna placa odmah bi porasla s sadasnjih 800 na cca 1000 eura neto mjesecno.

New Report

Close