Sanitetski prijevoz u srijedu ide u štrajk

Autor: Marija Crnjak , 03. veljača 2020. u 21:59
Traže povratak koeficijenata iz 2011./ NIKOLA ČUTUK/PIXSELL

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova.

Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza u srijedu, 5. veljače, počet će štrajk kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna. Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.

Štrajk, koji će održati samo u Zagrebu, počinje u srijedu u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva. Dok bude u štrajku, zagrebački sanitetski prijevoz radit će s 30 posto kapaciteta, izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić. Inače, zagrebački sanitetski prijevoz ima 41 ekipu u kojoj je 120 vozača i medicinskih tehničara, a od srijede na teren će izlaziti samo 13-tak ekipa. "Vozač u sanitetskom prijevozu danas ima koeficijent 0,776, a do 2011. imao je 0,951.

Tehničar u sanitetu, pak, sada ima koeficijent 0,951, dok je do tada imao 1,067", pojašnjava Majetić. Tako vozači i tehničari u sanitetu u Zagrebu zaostaju za svojim kolegama u hitnoj pomoći za oko 2000 kuna mjesečno.  Istodobno, djelatnici sanitetskog prijevoza u Zagrebu dnevno obavljaju više stotina prijevoza, a pomažu i u slučaju prometnih nesreća, no sve Vlade od 2012. godine kao i Grad Zagreb oglušili su se na njihove zahtjeve, ističu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close