‘Sanaderu sam u kutiji odnio milijun eura i 10 milijuna kuna’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2013. u 13:49
Stjepan Fiolić (FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Fiolić je kazao da je sve počelo još 2006. kada je stranačkog šefa došao obavijestiti da bi Hrvatskim šumama prodao dio zgrade u Planinskoj ulici.

Bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić danas je na zagrebačkom Županijskom sudu detaljno posvjedočio kako je nekadašnjem stranačkom šefu i premijeru Ivi Sanaderu, na njegov zahtjev, odnio milijun eura i deset milijuna kuna u gotovini kao proviziju od prodaje zgrade u Planinskoj ulici.

Novac mu je, tvrdi, u svibnju 2009. donio u kuću u Kozarčevoj u kartonskoj kutiji s logom "Mesnice Fiolić" koju je ostavio na podu. "Pitao me želim li što popiti, rekao sam da se žurim i otišao", ispričao je Fiolić u sudnici, dok je nekada najmoćniji hrvatski političar mirno slušao optužbe na svoj račun.

Fiolić je kazao da je sve počelo još 2006. kada je stranačkog šefa došao obavijestiti da bi Hrvatskim šumama prodao dio zgrade u Planinskoj ulici.

"Štef, bi li se tu dalo nešto napraviti za mene. Pred ulaskom smo u Europsku niju", prisjetio se Fiolić Sanaderovih riječi izgovorenih u središnjici HDZ-a. Osim što je tražio proviziju od milijun eura, jedini premijerov uvjet navodno je bio da se prodaja obavi preko poslovne banke, a ne izravno kako se ne bi "podigla prašina" u medijima.

No, s obzirom da su Hrvatske šume odustale od kupnje, nova se prilika ukazala nakon izbora 2007. kada se osnovalo novo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobankvić.

Fiolić je kazao da je 2008. Čobankoviću ponudio da njegovo ministarstvo, koje je bilo u unajmljenim prostorijama, kupi dio zgrade. On se složio, ali je rekao da mu treba cijela zgrada pa je Fiolić krenuo u razgovore s bankom.

Kada je kreditom kupio ostalih 35 posto zgrade Fiolić je o svemu obavijestio Sanadera. "Sada je vrijeme da se to riješi", navodno je kazao Sanader, napomenuvši ponovno da se prodaja izvede preko banke, uz prethodnu procjenu ugledne konzultantske tvrtke.

Fiolić tvrdi da je za procjenu angažirao Mladena Mlinarevića zamolivši ga da napravi "dobru procjenu" jer zgradu treba kupiti Čobanković te da je sa svime upoznat i Sanader.

No, kako je sada u pitanju bila prodaja cijele zgrade Sanader više nije bio zadovoljan s milijun eura već je od Fiolića navodno tražio čak 2,5 milijuna eura.

"Pitao me je li to preskupo, a ja sam pristao na sve. Uvijek sam bio poslušan i odgovoran i nikada Sanadaru nisam znao reći ne", kazao je Fiolić.

Ipak, kada je u svojoj tvrtki doznao da prodajom zgrade nije ostvario toliku razliku Sanadera je zamolio da smanji iznos. No, on je inzistirao na ranijem dogovoru, kazao je Fiolić.

"Pitao me koliko imam doma, rekao sam da imam milijun eura i 10 milijuna kuna, a on me pitao kada mu to mogu predati", posvjedočio je Fiolić.

Prisjetio se i da je, na razočaranje supruge nezadovoljne što iz kuće iznosi obiteljsku ušteđevinu, novac složio u kartonsku kutiju s logom "Mesnice Fiolić" i odnio je Sanaderu u Kozarčevu ulicu.

Na pitanja svog odvjetnika Fiolić je ponovio da je na svom imanju sakrio i vrijedne Sanaderove umjetnine, među kojima su bile i četiri slike Vlahe Bukovca, ali i kutiju s kreatorskim odijelima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

zato danas imamo najskuplju državu ne u Europi, nego na svijetu!

Koja bitanga od ex premijera[emo_bijesan]

Ivek pa kaj se srdiš, donio sam lovu. Pa u Evrima je jedna milja, a ove kune njet stigel prebaciti u evre. Pa znam da ti više voliš evre…joj, joj pa budem to drugi put. Pa šukiu sam odnesel 50kil mesa pa mi je rekel hfala, a ti se stalno nešto ljutiš i prigovaraš…pa znam da ti više voliš evre, pa ni ja ne volim kune, samo evre..evre..joj.joj…

New Report

Close