Samodostatnost nam pala na 52%

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 06. siječanj 2019. u 22:00
Ukupan izvoz u devet mjeseci 2018. bio je 52 mil. eura, a izvoz 172 milijuna/FOTOLIA

Ukupna proizvodnja mliječnih proizvoda pala je 3%, ponajviše zbog minusa na konzumnom mlijeku.

Otkup mlijeka u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 347.204 tona, dok je ukupna prerada mlijeka na razini prvih devet mjeseci 2017. godine.

Ukupna proizvodnja mliječnih proizvoda manja je za tri posto, i to najvećim dijelom zbog pada proizvodnje konzumnog mlijeka dok je proizvodnja fermenata rasla tri posto, a proizvodnja sireva veća 1%, najnoviji su podaci iz analize udruženja Croatiastočara. Branko Bobetić, direktor toga udruženja, kaže kako na razini EU članica samodostatnost u sektoru mlijeka iznosi 114 posto dok je Hrvatska pala na oko 52 posto, a manju bilježi samo Grčka koja je na 39,1 posto. Zanimljivo je da je susjedna Slovenija na razini od 123,3 posto, a Mađarska na 96,8 posto.

Izvoz raste, ali uvoz 'caruje' 
"Kod uvoza izdvajamo značajniji rast fermenata za 12 posto te sireva za 11 posto", kaže Bobetić. Sve grupe mliječnih proizvoda bilježe rast izvoza pa je ukupan izvoz svih grupa mliječnih proizvoda veći za 11 posto međutim preračunato u ekvivalent mlijeka, uvoz za više od pet posto premašuje izvoz.

Ukupna vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je oko 52 milijuna eura dok je vrijednost uvoza bila oko 173 milijuna eura pa je vrijednosno pokrivenost uvoza izvozom 30 posto. 

Najveći plus Rumunjskoj 
Bobetić kaže kako je ukupan otkup EU članica bio veći za 1,2 posto, a Hrvatska bilježi najveći pad otkupa za oko pet posto. Najveći rast otkupa mlijeka u kontinuitetu zadnje dvije godine bilježe Rumunjska s povećanjem od oko 7% i Bugarska s povećanjem otkupa za više od 10 posto. Ukupan otkup mlijeka svih EU članica u listopadu bio je manji za 0,4 posto.

Prednjači Irska s povećanjem otkupa od 20 posto, a Hrvatska bilježi u listopadu 2018. godine pad otkupa za 7,4 posto u odnosu na listopad 2017. godine. Pad otkupa u listopadu bilježe i Njemačka, Mađarska,Francuska, Italija, Austrija, Nizozemska te Slovenija. U listopadu 2018. otkup EU članica u odnosu na listopad 2016. veći je za 5%, a u Hrvatskoj je veći za 1,2 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close