Samo 2,8% građana Europske unije živi i radi u drugoj zemlji

Autor: HUP , 06. prosinac 2012. u 17:31
Poslodavci kao problem ističu administrativne barijere pri zapošljavanju radnika iz inozemstva te neusklađenost sustava obrazovanja i potreba tržišta rada

Od srpnja 2013. HZZ će posredovati pri zapošljavanju Hrvata u drugim članicama EU.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u tijeku je provedba projekta "EURES usluge prema poslodavcima", čiji je cilj promicanje mobilnosti i zapošljavanja na europskom nivou. Kroz projekt Hrvatska se priprema za ulazak na europsko tržište rada i međunarodno zapošljavanje.Naime, jedno od temeljnih prava i sloboda u okviru Europske unije predstavlja sloboda kretanja radnika. S time u skladu, 1993. godine pokrenuta je Mreža javnih zavoda za zapošljavanje (EURES), s ciljem razvoja jedinstvenog europskog tržišta rada. Podaci mreže više su nego impresivni: 1,3 milijuna slobodnih radnih mjesta, 900.000 životopisa i gotovo 30.000 poslodavaca. Svrha je EURESA pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja, kako poslodavcima tako i tražiteljima zaposlenja, ali i svim građanima koji smatraju da mogu imati koristi od principa slobodnog kretanja ljudi. U europskim prekograničnim regijama EURES ima važnu ulogu u pružanju informacija i pomoći u rješavanju svih vrsta problema vezano uz prekogranično putovanje na posao s kojim se mogu susresti radnici i poslodavci. Iako se možda čini da je u Europi mijenjanje države zbog zaposlenja često, podaci EURESA govore da tek 2,8% Europljana živi i radi u drugoj zemlji.

Katalog usluga
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Hrvatski zavod za zapošljavanje postat će dio europske mreže i hrvatskim građanima bit će dostupna usluga posredovanja pri zapošljavanju u drugim članicama Unije. HZZ zadnje dvije godine vrši pripreme za pristupanje EURES mreži, uz potporu same Europske unije. Kroz projekt "Priprema Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za EURES" razvijeni su predlošci novih poslovnih procesa u posredovanju povezanih s EURESOM, definirane preporuke za prilagodbu IT sustava EURES mreži, ojačani kapaciteti savjetnika HZZ-a za implementaciju poslovnih procesa vezanih uz EURES, te je povećana svijest javnosti o EURES mreži i njenim mogućnostima. Trenutni projekt usmjeren je pak na katalog usluga koje EURES može pružiti stranim poslodavcima zainteresiranim za zapošljavanje hrvatskih radnika, kao i hrvatskim poslodavcima s interesom za zapošljavanje na europskoj razini.U proteklom razdoblju u okviru projekta održana su četiri okrugla stola s temom europske mobilnosti i zapošljavanja, u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu, koja su okupila ključne regionalne dionike tržišta rada, uključujući i predstavnike udruge poslodavaca, ali i poslodavaca samih. Osim predstavljanja projekta, EURES mreže i usluga i mogućnosti koje ona nudi okrugli stolovi bili su posvećeni otvaranju razgovora i rasprave među dionicima o pitanjima zapošljavanja na europskoj razini.

Smjernice
Okrugli stolovi pokazali su da među dionicima tržišta rada postoji bojazan od odljeva visokokvalificirane radne snage iz Hrvatske po ulasku u Europsku uniju. To je pitanje potrebno uzeti u obzir, međutim treba reći da EURES mreža predstavlja alat za uravnoteženje europskog tržišta rada, pri čemu se vodi računa o potrebama i obilježjima pojedinih tržišta rada zemalja članica. Dodatno, poslodavci su kao problem istaknuli administrativne barijere pri zapošljavanju radnika iz inozemstva te neusklađenost sustava obrazovanja i potreba tržišta rada. Uzvratno, projektni je tim od poslodavaca prikupio informacije o tome s kakvim se poteškoćama susreću pri popunjavanju slobodnih radnih mjesta na hrvatskom tržištu rada kako bi kao rezultat aktivnosti mogli ponuditi konkretne preporuke i smjernice za budući rad EURES savjetnika s poslodavcima.

Vilma Mostahinić, rukovoditeljica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje pri zapošljavanju HZZ-a

Komentirajte prvi

New Report

Close