Samo 15 posto hrvatskih tvrtki ima strategiju zelene tranzicije

Autor: Objava za medije , 16. studeni 2021. u 09:09
Foto: HGK

Rezultati prvog istraživanja o zelenoj tranziciji sutra na konferenciji HGK i Apsolona, prijave otvorene još danas.

Dva tjedna gotovo 200 nacionalnih delegacija u Glasgowu je usuglašavalo dogovor koji bi trebao dovesti do ublažavanja posljedica klimatskih promjena. Proces je to u kojemu posebnu odgovornost ima gospodarstvo.

Procjenjuje se da će samo za tranziciju hrvatskog energetskog sektora biti potrebno 141,5 milijardi kuna, a rezultati prvog istraživanja ovakve vrste govore da tek 15 posto domaćeg gospodarstva ima strategiju zelene tranzicije. Gdje su hrvatske tvrtke sada i koliki je pomak potreban za ostvarivanje ciljeva, predstavit će autori istraživanja o spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost – Hrvatska gospodarska komora i konzultantska kuća Apsolon – na sutrašnjoj konferenciji Poslovanje u doba zelene tranzicije. Uz predstavljanje analize, provedene na 192 tvrtke, autori istraživanja predstavit će i preporuke za unaprjeđenje procesa zelene tranzicije.

Posljedice klimatskih promjena danas su i više nego očite, a Hrvatska je tu posebno ranjiva zbog svog geografskog položaja. Kako bi se nosila s tim problemom, EU diktira poprilično ambiciozan tempo, a pogotovo za gospodarstvo, uz Europski zeleni plan i paket zakona Fit for 55. Koliko je hrvatsko gospodarstvo spremno na te izazove, koliko će nas to sve koštati i imamo li zapravo drugog izbora s obzirom na to kako stvari stoje – s tim će se pitanjima uhvatiti u koštac autori istraživanja te predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Promjene koje tržište postavlja su neminovne i ne postoji alternativa zelenoj tranziciji i održivom poslovanju. Samo ona poduzeća, neovisno o sektoru i regiji iz koje dolaze, koja se na vrijeme pripreme i prilagode zahtjevima zelene tranzicije bit će konkurentna i spremna na sve zahtjevnije tržišne utakmice. Na panelima će svoja iskustva u zelenoj tranziciji predstaviti i predstavnici hrvatskih tvrtki, poput Atlantica, Podravke i tvrtke Dok-ing Energo.

Više informacija o konferenciji i programu, kao i obrazac za prijavu, dostupno je OVDJE.

New Report

Close