Šamisov TPP čeka ročište, 
a sindikati dvoje tko će platiti

Autor: Suzana Varošanec , 24. prosinac 2015. u 11:19
Otpremnina iznosi 3500 kuna po godini radnog staža, Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Veliki rasplet očekuje se najranije u siječnju, a trenutno je obilježen i jedinstvenim sindikalnim zahtjevima.

Slovenski Impol, neslužbeno, mogao bi biti zainteresiran i za preuzimanje TLM TPP-a, tvrtke koja je za razliku od Valjaonica koje su završile u stečaju ipak postigla dogovor s vjerovnicima o restrukturiranju. S Impolove strane službenih izjava zasad nema, a procjenjuje se da ih neće niti biti sve dok ne uđu u poslovne odnose sa šibenskom tvornicom u stečaju kroz najam te pokrenu proizvodnju. Veliki rasplet očekuje se najranije u siječnju, a trenutno je obilježen i jedinstvenim sindikalnim zahtjevima.

Dio ih smatra da pravo na najam tvornice treba uvjetovati prethodnim podmirenjem radničkih potraživanja prema važećem Kolektivnom ugovoru. Kad je riječ o otpremnini, ona iznosi 3500 kuna po godini radnog staža. Sličan primjer u stečajnoj praksi, tvrde poznavatelji, još nije zabilježen, a dodatno je zanimljivo i da predstavnici sindikalno organiziranih radnika nisu jedinstveni. Spominje se i drugo riješenje, a vide ga u naplati potraživanja Valjaonice od bivših vlasnika. Naime, od 51 milijuna kuna, navodno nenaplativog potraživanja jer je roba dana bez valjanih garancija naplate, većina se navodno odnosi na tvrtku Euris u vlasništvu ranijih vlasnika TLM-a. Podatak je isplivao na sudu pri otvaranju stečaja, a u vezi s tim traju sporovi.

 

51 milijun kuna

Veliki rasplet očekuje se najranije u siječnju, a trenutno je obilježen i jedinstvenim sindikalnim zahtjevima

U međuvremenu je jedinstveni slučaj preuzimanja za jednu kunu (obje tvrtke) u vlasništvo ruskog investitora Igora Šamisa sveden na Šamisovo vlasništvo TPP-a, no svi tvrde da za tu tvornicu nije pokazivao interes. Šamis iz Šibenika izbiva u posljednje vrijeme, dok 110 radnika s isplaćene dvije pune plaće u 15 mjeseci, prema sindikalnim izvorima, čekaju trenutak ulaska Impola u Valjaonice i odluku što će tad učiniti s TPP-om. U toj situaciji sve češće spominje se stečaj, no prema mišljenju predstečajnog povjerenika Ivana Rudea, TPP ne stvara nove dugove iz poslovanja i ne može ići u stečaj jer se postupak vodi po starom zakonu.

No, kad će biti ročište za nagodbu i njemu je trenutno nepoznanica. Pretpostavke za to su stvorene; Fina je zaprimila prijedlog TPP-a za sklapanje nagodbe ovjeren od strane nadležnog suda, a Nagodbeno vijeće dostavilo je dokumentaciju na daljnje postupanje i odluku sudu, i to u prilogu dopisa objavljenog na internetskoj stranici, pa se čeka potez suda.

Komentirajte prvi

New Report

Close