Sami izračunajte buduću mirovinu: Građanima dostupan anonimni mirovinski kalkulator

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2024. u 14:20
FOTO: Pixabay

Platforma omogućuje korisnicima da preuzmu tablični prikaz svih podataka na temelju kojih se izračunava projicirani iznos mirovine

Građani će sada na portalu Moja mirovina, koji je pokrenuo Središnji registar osiguranika (REGOS), moći imati pristup individualiziranim informacijama iz mirovinskog sustava te doznati projekciju iznosa buduće mirovine već od prvog ulaska na tržište rada. Portalu Moja mirovina može se pristupiti putem poveznice te sustava e-Građani.

Pristupom stranici, korisnicima se otvara anonimni mirovinski kalkulator putem kojeg se unosom traženih relevantnih podataka prikazuje izračun projiciranog iznosa mirovinskih primanja iz mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj, a prijavom putem sustava e-Građani, uz unos propisanih vjerodajnica, pristupa se personaliziranom mirovinskom kalkulatoru.

“Personalizirani mirovinski kalkulator građanima prvi put omogućuje uvid u projekciju iznosa njihove mirovine temeljene na podacima koji se za njih vode u sustavu mirovinskog osiguranja, kao i dodatne projekcije budućeg iznosa mirovine na temelju promjene parametara koji utječu na visinu mirovinskih primanja i to od prvog radnog odnosa. Osiguranicima je do sada bilo omogućeno doznati iznos svoje buduće mirovine najranije godinu dana prije odlaska u mirovinu, dok sada, putem portala Moja mirovina, tom podatku mogu pristupiti u svakom trenutku i od samog ulaska na tržište rada”, pojašnjava REGOS.

Putem sustava e-Građani, prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine. Simulacija A prikazuje do sada stečena mirovinska prava i stanje mirovinske štednje. Prikazan iznos mirovine predstavlja projekciju iznosa starosne mirovine na dan izračuna. Simulacija B prikazuje projekciju iznosa buduće mirovine u slučaju da će buduće plaće osiguranika do umirovljenja biti na razini sadašnje plaće. To je projekcija iznosa starosne mirovine koju će korisnik ostvariti ako će od tog trenutka do odlaska u mirovinu zadržati svoj isti sadašnji status u mirovinskom osiguranju. Simulacija C omogućava unos podataka prema slobodnom odabiru korisnika, a prikazuje očekivani iznos mirovine u izabranoj opciji umirovljenja i budućih kretanja plaća i drugih dohodaka.

Također, platforma omogućuje korisnicima da preuzmu tablični prikaz svih podataka na temelju kojih se izračunava projicirani iznos mirovine. Tako u svakom trenutku imaju uvid u podatke koji se za njih vode u sustavu mirovinskog osiguranja te mogu uvidjeti i sve eventualne nedostatke u upisanim podacima, navodi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close