Sam sebi isplaćivao milijunske kredite

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2019. u 10:59
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Policijski službenici, temeljem očitovanja stečajne upraviteljice podnijetog nadležnom državnom odvjetništvu, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, izvijestila je PU zagrebačka.

Naime, sumnja se da je 62-godišnjak, suvlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, u vremenskom razdoblju od 1998. do 2005. godine povezanom društvu sa sjedištem također u Zagrebu, a u kojem je suvlasnik, odobrio četiri novčana i jedan robni kredit u ukupnom iznosu od 1,8 milijuna kuna.
 
Kao odgovorna osoba prvo navedenog trgovačkog društva zaključio je i potpisao, s odgovornom osobom drugog navedenog trgovačkog društva, pet ugovora o kreditu te je neutvrđeni dio novca odobrenog kredita s drugim odgovornim osobama iskoristio za kupnju zemljišta u Zagrebu.
 
Nadalje, krajem 2006. godine, sklopio je Ugovor o objedinjenju ugovora o kreditu u jedan jedinstveni ugovor i to na iznos od 1,8 milijuna kuna, a potom je krajem 2008. godine zaključen aneks ugovora kojim je pripisana kamata i dugovanje drugo navedenog trgovačkog društva prema prvomu iznosu od 3,1 milijuna kuna s određenim rokom vraćanja, a koji iznos nije vraćen.
 
Također, temeljem potpisanih ugovora nije upisao založno pravo na nekretninu drugo navedenog trgovačkog društva, iako je znao da ona u vlasništvu ima nekretninu čijom prodajom bi se mogla podmiriti potraživanja te je tijekom 2014. godine, temeljem odluke o otpisu potraživanja, navedeni iznos dugovanja drugo navedenog trgovačkog društva otpisao u poslovnim knjigama i na taj je način povrijedio dužnost zaštite imovinskih prava društava o kojima se bio dužan brinuti, odnosno prvo navedeno društvo oštetio je za 3,1 milijuna kuna i za taj iznos je drugo navedenom trgovačkom društvu pribavio ne pripadajuću materijalnu korist.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je posebno izvješće, izvijestila je PU zagrebačka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zastara.

New Report

Close