Sakoman: Dođe mi gazda softverske firme, oni rade na kokainu, troše pola plaće na to

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2022. u 12:45
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

“Nedavno mi je došao jedan gazda softverske kuće s par desetaka softveraša, svaki dan oni rade posao na kokainu, pola plaće troše na kokain. Koliko treba vremena da se kokain nabavi u Zagrebu? Jutros sam zvao jednog korisnika i kaže da mu treba tri minute”, rekao je.

Slavko Sakoman, neuropsihijatar, na HRT-u je prekjučer govorio o problemu s drogom u Hrvatskoj.

Rekao je kako je gotovo neshvatljivo da je u samo 4-5 godina prije pandemije naglo skočila potrošnja droga. “Samo amfetamin je s 2014. na 2015. skočio 400 posto u Zagrebu. Takve trendove ne bilježi niti jedna država EU. Sada najedanput priča povećala se potrošnja svugdje”, kaže.

“Ne, neznatan je trend povećanja potrošnje u većini europskih gradova. Zagreb se po dvije droge našao na prvom mjestu po potrošnji, amfetamina na prvom i kanabisa, imamo potrošnju kanabisa u tjednu veću nego Amsterdam”, kaže.

“Po kokainu smo na osmom mjestu, a po ecstasyju na šestom. Odljev novca u ruke organiziranog kriminala je enorman. Samo na uličnoj razini se dogodi odljev novca oko 8 milijardi kuna”, rekao je Sakoman.

Sakoman je rekao kako od nove Nacionalne strategije do 2030. ne očekuje ništa.

“Administrativno-birokracijski pristup gdje 10-ak ljudi piše programe čitavu godinu. Program koji sam ja kreirao 1996. imao je 10 točaka. Tu se unaprjeđivalo znanja, pratilo se situaciju na terenu. Maknuli smo stigmu s tih ljudi”, kaže.

“Nedavno mi je došao jedan gazda softverske kuće s par desetaka softveraša, svaki dan oni rade posao na kokainu, pola plaće troše na kokain. Koliko treba vremena da se kokain nabavi u Zagrebu? Jutros sam zvao jednog korisnika i kaže da mu treba tri minute”, rekao je.

“Takva dostupnost droge nije bila nikad viđena. U Zagrebu se potroši oko tone kokaina ulične čistoće između 40 i 30 posto”, rekao je Sakoman. Rekao je da je pandemija samo povećala potrošnju droge. “Droge s dark neta su rijetko sredstva koja stvaraju ovisnike koji će doći na liječenje. Tu dominiraju amfetamin, kokain, kanabis. Koordinacija sustava se rasula”, upozorio je Sakoman.

Komentari (3)
Pogledajte sve

evo malo droge za rezidentne kockice…

 

https://www.sportscasting.com/wp-content/uploads/2021/07/Michael-Jordan-1024×743.jpg

 

uputstvo za uporabu… prvo se isprinta na vodootporni papir….

psihijatri su poznati po tome da uvijek govore istinu…

Džaba se prenemažete sa nekakvim strategijama ako istnski želite nešto napraviti povucite se od progona droge i ona će postati bezvrijedna tj biće joj vrijednost kao i brašna te će tako postati nezanimljiva i konzumentima a pogotovo dilerima…progonom joj samo dižete cijenu  tj idete na ruku dilerima osim ako to ne radite namjenski…

New Report

Close