Vinarija Sladić bavi se proizvodnjom i uzgojem autohtonih sorti, vinograde imaju na tri lokacije i protežu se na šest hektara te godišnje proizvedu 35.000 butelja. Biznis vode otac Joso i sinovi Ivan i Marko, a u Plastovu nadomak Skradina imaju i kušaonicu u koju dolaze gosti iz cijelog svijeta. Ivan Sladić ističe da su najčešći Francuzi, Amerikanci i Britanci, a iako je njihovo izvorno tržište Dalmacija, 20 posto proizvodnje odlazi na izvoz i to u Švedsku i Njemačku.
“Uzgoj vinove loze i proizvodnje vina je dugo u našoj tradiciji i razvijao se s koljena na koljeno. Tradicija je započela od pradjeda, no zadnjih 25 godina vinarija ima buteljirane boce vrhunske kvalitete plasirane na tržište. Za nas je ova godina bila izazovna i nepredvidljiva te obilježena kolegijalnošću ugostitelja i vinara kako bi u ovoj teškoj situaciji pomogli riješiti se starih zaliha”, ističe Ivan Sladić. U fokusu su im autohtone sorte i od njih imaju čak deset etiketa, a 2020. plasirali su i jedan od prvih pjenušaca u Dalmaciji od sorte maraština. Upravo u tu sortu najviše vjeruju i s njome su i počeli graditi posao, a od nje rade četiri različita proizvoda – svježu maraštinu, pjenušavo vino, odležano vino u drvetu te desertno vino.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu