‘Sad će nam vjerojatno nuditi iste avione, lošije opremljene, za iste novce’

Autor: VLM , 11. siječanj 2019. u 11:08
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Antunović je poručila da na Krstičevićevom mjestu u ovoj situaciji ne bi ponudila ostavku.

O propaloj kupnji borbenih zrakoplova, zbog čega je do toga došlo, tko je kriv i što sada Hrvatska može učiniti u studiju Večernjeg TV-a razgovarali smo s bivšom ministricom obrane, SDP-ovom Željkom Antunović.

Antunović, koja smatra da Hrvatskoj treba ratno zrakoplovstvo, rekla je da je s izraelske strane, prije nego što su nas formalno i službeno obavijestili da do realizacije posla neće doći, prethodilo puštanje informacija koje hrvatsku javnost već dosta dugo zabavljaju, pri čemu Vlada nije imala službenu informaciju o tome što se događa.

– Gledano komunikacijski, to nije odrađeno na način kako je trebalo jer je otvorilo prostor za različite špekulacije, možda dobronamjerne, ali i more zlonamjernih – rekla je Antunović. Smatra da je stručno povjerenstvo pažljivo i pedantno odradilo svoj posao.

Na pitanje o odgovornosti i što bi napravila na mjestu ministra obrane Damira Krstičevića odgovorila je da političku odgovornost ne možete izbjeći.

– Je li ona dovoljna da tu netko podnosi ostavke ili da netko bude smijenjen? Meni se čini da nije. Na vaše pitanje bih li ja ponudila ostavku – ne. U ovoj situaciji ne bih – rekla je Antunović, dodajući da je i sama primala pritiske i prijetnje zbog remonta helikoptera u svom mandatu.

Na komentar naše novinarke Petre Maretić Žonja da je njezin stav različit od stava SDP-a odgovorila je da ne iznosi stav svoje stranke

– Govorim u svoje osobno ime, temeljem vlastitih iskustava i temeljem svih dostupnih informacija – rekla je Antunović, dodajući da SDP djeluje kao oporbena stranka.

– Oni vjerojatno misle da je podilaziti javnosti ili biti isključivo kritičan jedini mogući način djelovanja. Ja tako ne mislim – rekla je Antunović.

Na pitanje ima li u ovom slučaju korupcije odgovorila je da je sve moguće, ali da nema niti jednu osnovu da misli da je tu nešto u tom smislu neprihvatljivo.

– Zdravom logikom zaključujem, ako je netko tu korumpiran, onda vjerojatno ne bi došlo do izostanka realizacije posla – rekla je Antunović.

– Korupcije nema dok se posao ne realizira – dodala je.

Antunović je rekla da je u ovom poslu dodatno jamstvo bila činjenica da Hrvatska nije išla u komercijalni ugovor s tvrtkom nego državom.

Pogledajte video zrakoplova F-16 na Plesu:

– To je kao da napravite međudržavni sporazum, uobičajeno je da se ljudi toga pridržavaju – rekla je Antunović.

– Ali eto, sad smo naučili da ni to nije dovoljna garancija – zaključila je.

Antunović je rekla da za neuspjeh krivicu snose oni koji su posao onemogućili.

– Je li to Lockheed Martin ili SAD, za nas je u ovoj situaciji potpuno nebitno. Sad će se vjerojatno pojaviti situacija da SAD ili Lockheed Martin direktno ili preko treće zemlje nude iste avione, lošije tehnološki opremljene, za iste novce – rekla je Antunović.

Dodala je da nisu slučajno izabrani Baraci jer su oni toliko tehnički nadograđeni da podižu vrijednost zrakoplova F-16.

– Oni imaju dodatnu vrijednost i očito smo ih dobili po povoljnim uvjetima – rekla je Antunović.

Smatra da je sada najizglednija mogućnost da se krene u pregovore za iste avione drugim putem.

– Po meni to ne može koštati manje od ovoga, to može koštati samo više – rekla je bivša ministrica.

Antunović smatra da su švedski Gripeni bolje rješenje jer, iako su manje moćni strojevi od izraelskih F-16, zadovoljavaju naše potrebe.

– Mi nismo u ratu kao Izraelci, ne trebamo tako moćne mašine – rekla je Antunović, no smatra da je njihova ponuda bila previsoka, pogotovo kad se uspoređivala s izraelskom.

Koliko brzo moramo djelovati ako želimo očuvati ratno zrakoplovstvo? Antunović smatra da trebamo odmah krenuti u pregovore i razgovore.

– Ima puno alternativa i one uvijek postoje. Kad postoji dobra volja, postoji alternativa. Ne mogu ih sad pobrojati, to trebaju napraviti stručnjaci. Ono što sam sigurna, treba djelovati odmah – rekla je Antunović.

Na kraju je komentirala i situaciju u SDP-u rekavši da uopće nije uključena u operativni ni strateški segment planiranja politike stranke, ali da kao vanjski promatrač vidi da je to nekonzistentno i da to građani ne prihvaćaju. Smatra da SDP permanentno gubi birače i njihovo povjerenje.

– Nemam informacija da mogu relevantno ni kritizirati ni hvaliti. Ono što je po meni mjerilo je povjerenje građana. U svakodnevnoj komunikaciji, na ulici s ljudima, vidim da situacija nije dobra. SDP neće na izborima proći loše kao što se u nekim anketama prognozira, ali SDP nije mala stranka, ne treba biti zadovoljan mrvicama – rekla je Antunović, koja je istaknula da taj proces nije počeo s ovom garniturom, već davno prije. Rekla je da se stranka rastače već deset godina, da je i sama na to upozoravala i da je to razlog zašto se maknula izvan aktivne politike.

Kao problem SDP-a istaknula je i kadrovsku devastaciju te je rekla da SDP nije pripremljen da prođe na izborima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Još se jedan spavač otkrio.

Znaci ona prelazi kod Bandića ? 🙂

New Report

Close