Sa 734,5 tisuća turista u prva tri mjeseca, Hrvatska i njezin turizam porasli su za 107 posto u odnosu na lani

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2022. u 12:14
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako će se odvijati daljnji dio predsezone i sezona tek treba vidjeti

Hrvatsku je u prva tri mjeseca posjetilo 734,5 tisuća turista, koji su ostvarili 2,2 milijuna noćenja, što je znatno više nego u istom razdoblju 2021. i vrlo blizu ostvarenjima iz predpandemijske 2019. godine, posebno u noćenjima koja su dosegnula 93 posto iz te godine, ističu u petak iz HTZ-a na upit Hine.

Iznoseći podatke o fizičkom turističkom prometu za prva tri mjeseca ove godine, iz HTZ-a napominju da se radi o prvim nepotpunim podacima iz sustava eVisitor, s obzirom da je ožujak tek završio i podaci se još obrađuju.

Sa 734,5 tisuća turista u prva tri mjeseca, Hrvatska i njezin turizam porasli su za 107 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., dok je nešto više od 2,2 milijuna noćenja porast od 90 posto.

Domaćih je turista registrirano 340 tisuća ili 30 posto više nego u prva tri mjeseca 2021., a ostvarili su 22 posto više noćenja ili 809,5 tisuća.

Stranih turista došlo je nešto više nego domaćih, 394,4 tisuće, ali su ostvarili puno više noćenja, 1,4 milijuna, čime su ostvarili velike poraste u odnosu na 2021., od 329 posto u dolascima i od 179 posto u noćenjima.

Za takva turistička ostvarenja u prva tri mjeseca, direktor HTZ-a Kristjan Staničić kaže da potvrđuju značajno približavanje hrvatskog turizma trendovima i razinama iz rekordne predpandemijske 2019. godine.

“Trenutno smo na oko 93 posto noćenja iz 2019. godine dok u odnosu na lani imamo rast od 90 posto. Kod domaćih turista imamo i rast noćenja od četiri posto u odnosu na prva tri mjeseca 2021., a sve to potvrđuju da Hrvatska unatoč svim izazovima uspješno zadržava poziciju kvalitetne i dobro pripremljene destinacije”, ističe Staničić.

Kako će se odvijati daljnji dio predsezone i sezona tek treba vidjeti, pri čemu napominje da je u trenutnim geopolitičkim i još uvijek pandemijskim okolnostima dugoročno planiranje vrlo izazovno, a promotivna strategija se provodi sukladno situaciji na svakom pojedinom tržištu.

“Međutim, optimistični smo, jer je Hrvatska na najvažnijim tržištima, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, pri samom vrhu najtraženijih inozemnih destinacija”, poručuje Staničić.

Komentirajte prvi

New Report

Close