Sa 3755 hektara očekuje se oko devet tisuća tona duhana

Autor: Božica Babić , 21. srpanj 2014. u 22:01
Na parcelama koje se navodnjavaju prinos i do četiri tone po hektaru/M. Sušenj/PIXSELL

Procjenjuje se da će proizvođači imati znatno više posla oko otprašivanja i pripreme duhana iz donjih branja zbog obilnih kiša.

U Podravini i Slavoniji, na površinama koje drže kooperanti tvrtke Hrvatski duhani, počela je prva ovogodišnja berba duhana.

Riječ je o ukupno 3755 hektara koje obrađuju 952 proizvođača duhana, a očekuje se da bi ukupni ovogodišnji urod mogao iznositi oko 9000 tona. Pod sustavom navodnjavanja nalaze se 403 hektara i na njima će, prve su procjene, prosječan prinos iznositi 3,5 tone po hektaru, a riječ je o duhanu sorte virginia. U takozvanom suhom ratarenju virginia se prostire na čak 3264 hektara, no tu će urod biti znatno slabiji, po hektaru bi mogao dosegnuti oko 2,3 tone. Kod duhana tipa burley, posađenom ove godine na proizvodnim površinama velikim 491 hektar, planira se pak prosječan prinos od 2,6 tona po hektaru. Predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić ocjenjujući početak berbe ističe kako će proizvođači ove godine imati znatno više posla oko otprašivanja i pripreme duhana iz donjih branja zbog obilnih kiša jer je u Podravini i Slavoniji u prvoj polovici godine palo više od 600 litara kiše.

Tek iz berbi s gornjeg dijela stabljike proizvođači očekuju duhan visoke i ujednačene kakvoće.  Hrvatski duhani, tvrtka iz sastava Adris grupe, namjeravaju do 2016. navodnjavane površine povećati na 1000 hektara. Na navodnjavanim parcelama prinos je moguće povećati i do četiri tone po hektaru, pa prosječna zarada na takvim površinama po jednom hektaru prelazi 73 tisuće kuna, dok je na parcelama koje nemaju navodnjavanje znatno manja, po hektaru tek oko 38 tisuća kuna. U planu je i povećanje broja sušnica za duhan na biomasu sa sadašnjih 87 na 300. Trošak sušenja kilograma duhana drvom iznosi samo 0,65 kuna, a na plin najmanje 3,6 kuna.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Proizvodnju, preradu i trgovinu tako štetne “namirnice” treba zabraniti!

Koje licemjerje od države, ako se borimo protiv štetnosti pušenja i duhana unjesto da posadimo “trule rajčice” mi potičemo proizvodnju smrti i time se hvalimo!

New Report

Close