S novim vodstvom krovna udruga inovatora u RH pred velikim izazovima

Autor: Suzana Varošanec , 22. ožujak 2021. u 12:01
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga u povodu odluke kojom je postao novi predsjednik Udruge inovatora Hrvatske (UIH) poručuje da je program aktivnosti za naredno četverogodišnje razdoblje ambiciozno zamišljen.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga novi je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske (UIH) zamjenik je Zoran Barišić, a na Izbornoj skupštini izabrani su i novi članovi Izvršnoga i Nadzornoga odbora Udruge.

Između ostalih, sa Sveučilišta u Zagrebu u Nadzorni odbor Udruge izabrani su dekan Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i dekan Građevinskoga fakulteta prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. U Izvršni odbor Udruge izabrani su dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Dubravko Majetić, izv. prof. dr. sc. Zoran Vlaović s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije i Franjo Benjak, mag. oec. s Tekstilno-tehnološkoga fakulteta.

Kako je povodom preuzimanja ove funkcije za Poslovni dnevnik  izjavio novi čelnik Udruge,  program aktivnosti za razdoblje 2021.- 2025. ambiciozno je zamišljen, te je jasno da će ga biti teško u cijelosti realizirati, imajući u vidu izazovno domaće i međunarodno okružje, s naglaskom na raspoložive financijske izvore.  Dodatno, prema mr. Šimpragi, realizaciji ovog programa ne idu na ruku ni trenutačne nedaće s pandemijom bolesti COVID-19, koja je u kombinaciji s potresima koji su zadesili Hrvatsku umanjila interes javnosti za razvoj inovacija.

“No ipak, realno je očekivati da će se prilike u četvrtom tromjesečju 2021. normalizirati te da bi se ovakav program mogao djelomice ili u cijelosti realizirati u sljedećem četverogodišnjem razdoblju”, navodi novi čelnik UIH-a.

Osnovna ideja vodilja programa, navodi, podizanje je razine prepoznatljivosti UIH-a kao nezaobilaznoga dionika, nositelja ili pouzdanoga partnera u poticanju i promicanju razvoja inovatorstva u RH s jasnim protokolima, uvjerljivim programima i projektima, uz pozicioniranje Udruge kao globalnog igrača na domaćoj i međunarodnoj inovacijskoj sceni. Kao jedan od vrlo važnih ciljeva predviđa se bolja suradnja akademske zajednice i istraživačko-razvojnoga sektora s inovatorima pojedincima te s gospodarstvom, posebice malim i srednjim gospodarskim subjektima, pri čemu bi UIH kao istaknuti medijator trebao pojačati svoje aktivnosti u poticanju suradnje. Tako se npr. za novi organizacijski iskorak Sveučilišta u Zagrebu u smislu snažnijega poticanja inovacija u akademskoj zajednici, koji je rezultirao već sve tješnjom suradnjom s UIH-om, prema mr. Šimpragi u sljedećem razdoblju očekuje “proširenje suradnje, pogotovo realizacijom projekta Znanstveno-tehnološki park u Sveučilišnom kampusu Borongaj, koji će otvoriti brojne mogućnosti korištenja sveučilišnih resursa u smislu povezivanja akademske i gospodarske zajednice”.

Kao krovna udruga inovatora UIH objedinjuje 18 udruga i saveza koji imaju oko 1500 članova, među kojima je i 11 inovativnih tvrtki, Sveučilište u Zagrebu i 11 sastavnica Zagrebačkoga sveučilišta. Njezini su temeljni ciljevi  razvitak i unapređenje inovatorskog pokreta i inovacijskoga sustava, promicanje inovatorske djelatnosti i intelektualnoga vlasništva, te ostvarivanje boljega općega statusa, vrednovanja i nagrađivanja inventivnoga rada. Također, Udruga se zalaže za korištenje tehničkoga, gospodarskoga i drugog potencijala inovacija u svrhu jačanja kompetitivnosti i općega razvitka hrvatskoga gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close