S novim vlasnicima stigao i posao za češki Excalibur Army

Autor: Marija Brnić , 01. rujan 2022. u 13:49
Foto: EXCALIBUR ARMY

DD Acquisition Jaroslava Strnada i Renea Matere preuzeo kompaniju.

Dvije godine nakon što su ušli u priču s preuzimanjem Đure Đakovića, češki poduzetnici Jaroslav Strnad i Rene Matera i njihova zajednička tvrtka DD Acquisition konačno su postali većinski vlasnici slavonskobrodskog industrijalca. Skupština dioničara izglasala je jučer prijedlog o dokapitalizaciji, kojom Česi u Đuru Đaković unose u temeljni kapital 100 milijuna kuna u novcu i 132 milijuna kuna u pravima i daju mu novu, dugo očekivanu perspektivu.

Što će biti glavni oslonac u daljnjem razvoju našeg proizvođača, koji je inače lani obilježio 100 godina postojanja, Strnad i Matera pokazuju već u pravima koja prenose na Đuru Đaković. U Slavonskom Brodu proizvodit će, naime, vagone i okretna postolja, jer na neograničeno vrijeme donose mu i predaju ekskluzivna prava nad projektima i intelektualnim vlasništvom na 25 različitih modela takvih svojih proizvoda. Već i sada u strukturi proizvodnja vagona čini dominantan dio. Prema podacima iz polugodišnjeg izvješća, u ovoj godini segment transporta čini gotovo 80 posto prihoda Đure Đakovića. U apsolutnim brojkama prihodi koje je grupaciji taj dio proizvodnje donio u prvom dijelu godine iznosi 222 milijuna kuna i na godišnjoj razini bilježi jak rast.

Međutim, u javnosti je Đuro Đaković ostao u fokusu i zbog njegove važne uloge koju je imao u obrambenoj proizvodnji. Taj udio proizvodnje već dugo je u opadanju (u prvom polugodištu ispod 4%), no premda se na prvi pogled čini da novom vlasniku neće biti važan, on će i dalje imati razvojnu perspektivu.

100 milijuna kuna

u novcu i i 132 milijuna kuna u pravima novose Đuri Đakoviću novi vlasnici.

Iako još nije preuzeo Đuru Đaković, Strnadova tvrtka CE Industries nedavno se, prije mjesec dana, na svojim službenim internetskim stranicama pohvalila kako njezina podružnica u Hrvatskoj, Đuro Đaković, započinje s proizvodnjom oklopljenih trupova samohodne haubice Morana, kalibra 155 mm, što je novi proizvod češkog proizvođača oružja Excalibur Army.

“ĐĐ ima značajno iskustvo u proizvodnji zavarenih konstrukcija te je specijaliziran za proizvodnju i održavanje životnog ciklusa oklopnih vozila i slične opreme. Stoga ne čudi da su ove dvije tvrtke započele suradnju”, navodi se u kratkom izvješću.

Iz izvješća se doznaje i da su prvi trupovi već isporučeni i mogao bi krenuti završni proces montaže, a to i u CE Industriesu i Excaliburu vide kao početak novog i dugoročnog partnerstva. No, jedan od poslova na kojemu će taj segment proizvodnje u Đuri Đakoviću biti angažiran u narednom razdoblju je i MORH-ova nabavka i modernizacija oklopnih vozila Bradley, čiji bi prvi oklopnjaci trebali stići iduće godine, a posao na 80-ak vozila dovršen do 2026.

Background novih vlasnika

DD Acquisition je tvrtka koju su ovi češki poslovni ljudi osnovali projektno, za preuzimanje Đure Đakovića, a iza njih bogato je iskustvo u različitim industrijskim proizvodnjama. Jaroslav Strnad osnivač je grupacije Czechoslovak (CZG), koju je preuzeo njegov sin Michal, koja broji 28 tvrtki s više od 8000 zaposlenika, a pokrivaju širok spektar djelatnosti od vojnih oklopnih i transportnih vozila do teretnih kamiona, ali i servisiranja zrakoplova, proizvodnje radara i kočnih sustava za vlakove. Strnad je u međuvremenu razvio CE Industries, koja djeluje u proizvodnji za željeznički promet, energetici i recikliranju sirovina, dok je njegov partner Matera vlasnik Promet grupe, proizvođača čeličnih konstrukcija za metaluršku proizvodnju. Strnad i Matera partneri su i u proizvodnji Tatra kamiona, u kojoj sudjeluju vlasnički u jednakim odnosima kao u DD Acquisitionu, Strnad s udjelom od 60, a Matera 40%.

Da će ovaj poduzetnički dvojac imati glavnu ulogu u privatizaciji i restrukturiranju potonulog Đure Đakovića, dalo se naslutiti već nakon što im je Nenad Bakić u studenome 2020. prodao svoje dionice, koje su činile najveći pojedinačni vlasnički paket od gotovo 19 posto. Većinski su vlasnici formalno bili mali dioničari, no bio je to veliki broj pojedinaca, koji nisu djelovali organizirano, zapravo su čekali da država, koja je preko više svojih institucija imala ukupno 28% dionica, počisti nered, posuši stare gubitke i osigura opstanak Đure Đakovića. Na natječaju je od nekoliko zainteresiranih investitora država je DD Acquisition izabrala kao onoga s kojim će se dalje pregovarati oko programa restrukturiranja, koji, pak, radi velike vrijednosti učešća države i njezine potpore u tom procesu mora biti usuglašen s EK.

Sve je čekalo EK

Taj postupak otegnuo se, no češki ulagači nisu odustajali. Formalno je Komisija dugo uštimavan program odobrila pred Božić prošle godine, no pripreme dokumentacija, procedure s bankama i sazivanja skupština otegnule su dovršetak postupka preuzimanja.

Sam postupak financijskog i vlasničkog “sređivanja” jedan je od onih kompleksnijih koji je provođen, uz brodogradnju i Petrokemiju, a u prvom koraku je najprije smanjen temeljni kapital zbog pokrića gubitaka, koji je proveden smanjenjem nominalnog iznosa dionica s 20 na 10 kuna, nakon čega je uslijedilo daljnje smanjenje temeljnog kapitala spajanjem dionica, kojim je vrijednost dionice s 10 kuna pala ispod zakonski propisanog minimuma na 0,20 kuna, a potom je uslijedilo spajanje dionica, njih 50 u jednu, vrijednosti 10 kuna. Time se s početnih 203 milijuna kuna temeljni kapital smanjio na 2,03 milijuna. U idućem koraku slijedio je unos potraživanja države – 101 milijun kuna, uz isključenje prava prvenstva ostalih dioničara pri upisu novih dionica, što je odobrila Hanfa, a što je sve izazvalo ogorčenost i protivljenje malih dioničara, koji su i jučer izrazili neslaganje i najavili pravnu bitku jer smatraju da su oštećeni. Tako povećan kapital na 103 milijuna kuna u daljnjem je postupku prepolovljen, kako bi se pokrili preneseni gubici, te iznosi 51,5 milijuna, uz smanjenje cijene dionice s 10 na 5 kuna, te potom spajanjem dvije u jednu, nominalno vrijednu 10 kuna. Ponovno se izdaju nove dionice, uz isključenje prava prvenstva, a po osnovu dokapitalizacije koju provodi DD Acquisition ukupne vrijednosti 231,9 milijuna kuna, što čini gotovo 82 posto temeljnog kapitala. Grupaciju češki ulagači preuzimaju sa 718 zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close