Ljeto je vrijeme kada se osvježenje traži u lubenicama i dinjama, a zbog turističke sezone i posljedičnog rasta potrošnje i proizvodnja je u zadnje tri godine u porastu. U 2016. godini proizvedeno je 20.000 tona, dok u 2018. bilježimo proizvodnju od 27.000 tona. Dinje se proizvode između 2100 tona do 4500 tona. Premda, još nema podataka o ovogodišnjoj proizvodnji, procjenjuje se da je ona manja nego lanjska uslijed nepovoljnih vremenskih prilika u svibnju.
Lubenice u Hrvatskoj proizvode se na gotovo 700 hektara poljoprivrednih površina, a dinja na oko 150. U proizvodnji su prošle godine sudjelovala 1102 proizvođača. Proizvodnja lubenica i dinja čini 12 posto ukupne proizvodnje povrća u Hrvatskoj, dok se godišnja potrošnja ovih plodova posljednjih godina kreće između 30.000 pa čak do 40.000 tona.

Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu