S Bračićeve plantaže 7 tona aronije za proizvode PIP-a

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 05. rujan 2017. u 14:08
Ivan Bračić, osnivač PIP-a na plantaži, Foto: PD

Mraz i suša prorijedile su i ovu kulturu, dio količina morat će dokupiti, otkupna cijena i do 13 kn za kilogram.

Ivan Bračić, osnivač PIP-a i sadašnji savjetnik Uprave tvrtke koja je najveći regionalni proizvođač meda i pčelarskih proizvoda ovih dana završava berbu aronije s vlastite plantaže. Bračić je nasade podigao kako bi u proizvode s dodanom vrijednosti dodavao i aroniju cijenjenu kao vrhunski antioksidans.

“Ove godine je urod nešto lošiji zbog mraza i duge suše”, kaže Bračić koji očekuje urod od oko sedam tona, dok su ranijih godina znali imati i do 10. “Određene količine ćemo morati dokupiti, a već sada imamo nekoliko proizvoda, pored sokova od aronije, koji sadržavaju ovo voće vrlo zdravih sastojaka”, kaže. Smatra kako je uzgoj aronije i drugog bobičastog voća, dobra prilika za pojedine male OPG-e koji tako mogu daleko više zaraditi u poljoprivredi, nego da se bave isključivo ratarstvom. U planu ima proširenje proizvodnje na još dva hektara.

Bračić smatra kako je ključno da država postavi smjer u kojem će se razvijati poljoprivreda, ali i pčelarstvo, te da je potrebno raditi na proširenju proizvoda s dodanom vrijednosti koji na tržištu i u izvozu mogu postići daleko veću cijenu. Otkupna cijena aronije proteklih je godina, doduše, nešto pala zbog sve veće ponude na 
svjetskom i europskom tržištu. Ali se u otkupu može postići cijena od 10 pa do 13 kuna za kilogram, a Bračićeva tvrtka nastoji da cijenu svojih sokova od aronije zadrži na razini dostupnoj za potrošače pa se kreće oko 100 kuna za litru, iako ih na tržištu ima i po cijeni od 250 kuna.      

Komentirajte prvi

New Report

Close