S Aluminijem tone 
i luka u Pločama?

Autor: Darko Bičak , 12. srpanj 2019. u 06:55
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije zbog dugovanja, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja.

Slom mostarskog industrijskog diva Aluminija ima sve više implikacija, kako na gospodarstvo u susjednoj Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj. Naime, jučer su se oglasili i iz luke u Pločama da će se gašenje proizvodnje u Aluminiju značajno odraziti na njezino poslovanje, s obzirom na to da je 50 posto njihovih prošlogodišnjih prihoda bilo vezano uz Aluminij. Luka Ploče navodi da ih je tijekom četvrtka mostarska tvornica izvijestila da nije više u mogućnosti ispunjavati svoje ugovorne obveze. Pojašnjavaju kako je ukupna količina robe pretovarene lani u luci koja je vezana uz Aluminij iznosila 233 tisuće tona.

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije zbog dugovanja, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja. Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka (160 mil. eura). Po 44% udjela u tvrtki imaju Federacija BiH i radnici, dok je Hrvatska suvlasnik s 12% udjela. U hrvatskoj Vladi, ističu ministri Zdravko Marić i Darko Horvat, još nemaju sve relevantne informacije da bi mogli komentirati slučaj. No, zato u Mostaru radnici i građani smatraju da znaju tko su glavni krivci za stečaj te su prosvjedovali ispred zgrade HDZ-a BiH.

Komentari (7)
Pogledajte sve


Republika Hrvatska ima 12% a BiH 44% i ovi prosvjeduju ispred zgrade HDZ BiH? Predsjednica traži hitno očitovanje Vlade glede ovoga? Što?? Ništa mi nije jasno
pa raja bi socijalizma. neće ići.

Isti vlasnički model kao i Uljaniku – jedan dio država, drugi dio radnici. Odgovornost na kraju ničija, a dugovi ostaju poreznim obveznicima..

Republika Hrvatska ima 12% a BiH 44% i ovi prosvjeduju ispred zgrade HDZ BiH? Predsjednica traži hitno očitovanje Vlade glede ovoga? Što?? Ništa mi nije jasno

imamo mi svojih dubioza u RH ne trebaju nam još i herceg bosanske

New Report

Close