Ryanair grupu rat u Ukrajini ne brine previše, u Zagrebu traže stjuardese

Autor: Darko Bičak , 04. ožujak 2022. u 06:00
Tadej Notersberg, operativni direktor Laude/PD

Za sada je jedino upitna linija Zagreb-Lavov koja je trebala krenuti na ljeto.

Pandemija korone i ograničenja koje je donijela lagano popušta, a rusko-ukrajinski rat ne bi trebao bitnije zakomplicirati zračni promet u Europi, pa tako ni u Hrvatskoj, smatraju u Ryanairu.

Dodaju da planovi o baziranju po tri njihova zrakoplova u Zagrebu i Zadru ostaju, a u tijeku je i regrutiranje kabinskog osoblja u Hrvatskoj.

Povratak u okvire
Kako navodi Tadej Notersberg, operativni direktor Lauda Europe, tvrtke koja je sa svojom brendiranom flotom od 29 Airbusa 320 dio Rynaira, a osim u Zadru i Zagrebu njihovi zrakoplovi su bazirani i u Beču, londonskom Stanstedu te španjolskoj Palma de Mallorci, za sada je jedino upitna linija Zagreb-Lavov koja je trebala krenuti na ljeto.

“Korona kriza je dosta poremetila zračni promet u Europi, no s ukidanjem ograničenja u većini država vraćamo se na prijašnje okvire. Ne možemo reći da je korona nešto što je iza nas jer još uvijek živimo s tim i prilagođavamo se.

Rezervacije za ljeto izgledaju vrlo dobro i optimistično smo. Kako nama poslovna godina završava krajem ožujka, još ne mogu točno reći kakve su nam lanjske brojke broja prevezenih putnika, no sigurno su dosta veće od onih iz 2020., a isto tako je sigurno da još nismo dostigli razinu iz 2019..

No, imamo indikacija da bi već ova godina mogla biti na razini 2019., ako ne i bolja”, kazao je Notersberg koji dobro poznaje hrvatsko tržište jer je karijeru započeo u slovenskom Adria Airwaysu.

Dodaje da im rat u Ukrajini predstavlja određeni izazov, ali za sada ni izbliza onom što je bio, i još uvijek jest, COVID-19. Ryanair nije imao linija za Rusiju, a one za Ukrajinu su trenutno suspendirane do smirivanja situacije.

“Vrlo smo zadovoljni svojim dosadašnjim poslovanjem u Hrvatskoj, a prognoze govore o daljnjem rastu. Zato sad povećavamo flotu, broj letova i linije. Temeljem dosadašnjih rezultata radimo i strategije za naredno razdoblje gdje će Hrvatska biti još poželjnija destinacija s puno većim brojem zrakoplovnih putnika”, navodi direktor Laude, tvrtke koja jedina unutar Ryanair grupe leti s Airbusima dok svi ostali koriste Boeingove zrakoplove.

Zadovoljni odazivom
Zbog sadašnjeg i očekivanog rasta zračnog prometa u Hrvatskoj, iz Ryanaira su pokrenuli, sa specijaliziranom tvrtkom za zapošljavanje Crewlink, proces regrutacije stjuardesa i stjuarda u Zagrebu i Zadru. Notersberg ističe da im je za sada u planu zaposliti 40-ak ljudi, ali da se vjerojatno radi o procesu koji će biti konstantan jer će u budućnosti trebati dodatno osoblje.

“Vrlo smo zadovoljni prošlotjednim odazivom na naš dan otvorenih vrata u Zagrebu, a narednih dana ćemo imati dva događanja u Zadru te naredni tjedan opet u Zagrebu.

Dodatno, na Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu smo otvorili info pult, koji će raditi barem 15-ak dana, a na kojem će svi putnici i znatiželjnici moći više saznati o prilikama za posao u Ryanairu te se tu i prijaviti i proći preliminarni intervju”, ističe Notersberg. Lauda Europe će ovog ljeta upravljati sa šest zrakoplova Airbus A320 baziranima u Hrvatskoj.

“Tijekom sljedećih godina, Grupa Ryanair i Lauda Europe proširit će mogućnosti u
Hrvatskoj, koje će donijeti više prometa, nova radna mjesta i pogodnosti za karijeru”, kazao je Notersberg. Ističe da Ryanair ima već hrvatske zaposlenike, posebno među pilotima, no to je potpuno drukčiji model selekcije te nije povezan s ovim procesom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close