RWE preuzeo karlovačkog plinara Montcogima?

Autor: Darko Bičak , 16. siječanj 2018. u 21:59
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

S novom akvizicijom njemačka energetska tvrtka postaje treći igrač na našem tržištu.

Nakon što je početkom prošle godine energetski operater RWE preuzeo plinsku mrežu u Koprivnici, ovog tjedna su u svoju ergelu dodali i karlovački Montcogim. Iako tu vijest u RWE-u niti u Montcogimu nisu željeli službeno potvrditi, neslužbeno se doznaje da je nakon višemjesečnih pregovora posao zaključen u ponedjeljak, a da će detalji biti objavljeni kroz koji dan. Za 75 posto udjela u Komunalcu iz Koprivnice je RWE platio 51 milijun kuna, a procjene su da je i ugovor u Karlovcu na sličnoj razini.

Dosadašnji vlasnici karlovačkog plinara su bili Montmontaža, tvrtka Plin iz Pule, koju kontroliraju talijanski vlasnici i splitski Lavčevića. Nakon ove akvizicije, hrvatska podružnica njemačkog RWE-a postala je treći po snazi igrač na hrvatskom tržištu s projiciranim konsolidiranim rezultatom u 2016. godini od 24 tisuće potrošača i isporučenih 75,6 milijuna kubika plina. Veći od njih su samo Gradska plinara Zagreb i Termoplin Varaždin. Naime, Montcogim plinara je peti po veličini distributer i opskrbljivač plinom u Hrvatskoj.

Radi u većem broju distributivnih područja (DP) – DP Karlovac, DP Jastrebarsko, DP Sveta Nedjelja, DP Stupnik, DP Sisak i DP Pleternica, a potrošače opskrbljuje u cijeloj zemlji. Montcogim je 2016. isporučio 40,88 milijuna kubnih metara plina, a imao je ukupno 11.151 potrošača na svojih 374 kilometara mreže. Istovremeno, druga RWE-ova tvrtka, Koprivnica plin imala je 13.229 potrošača i 456 km mreže na kojoj je isporučio 34,7 milijuna kubika plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close