RWE će nuditi i plin, zasad samo poslovnim korisnicima

Autor: Darko Bičak , 18. ožujak 2015. u 22:01
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Očekuje se da će godišnja isporuka plina biti na razini od 2,5 milijuna kubnih metara.

Nakon što se etablirao kao najsnažniji alternativni isporučitelj električne energije u našoj zemlji sa više od 100.000 korisnika, RWE Hrvatska ulazi i u plinski biznis.

Kako je u srijedu u Zagrebu najavio Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Hrvatska kao i njihove nove tvrtke REW Plin, za sada je planirano da se uđe u opskrbu poslovnih subjekata tim energentom. Naime, u segmentu isporuke plina kućanstvima trenutno je na snazi prošlogodišnja odluka Vlade, operacionalizirana preko Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), o trogodišnjoj regulaciji cijene plina u tom segmentu. Miliša ne isključuje da će i prije isteka tog roka RWE ući u opskrbu domaćinstava, ukoliko procjeni da mu tržišne okolnosti mogu osigurati profitabilnost.

Za sada RWE ima predugovore za opskrbu plinom s 50-ak tvrtki, a očekuje se da će godišnja isporuka plina biti na razini od 2,5 milijuna kubnih metara (oko 25 GWh). No, iako RWE ima u Hrvatskoj veliku bazu korisnika električne energije, Miliša kaže da ne očekuje da će oni biti i većinski korisnici plina. "Tvrtke koje su veliki korisnici električne energije, u pravilu nisu veliki potrošači plina. Takva situacija je i u obrnutom smjeru", pojašnjava prvi čovjek RWE u Hrvatskoj. O konkretnim uštedama svojih budućih korisnika za sada još ne žele spekulirati.  

"Mogućnost promjene opskrbljivača plinom u segmentu poslovnih korisnika u Hrvatskoj je prisutna već nekoliko godina i iskoristilo ju je više od 500 velikih kompanija iz cijele Hrvatske. Značajne uštede koje se mogu ostvariti na računima za potrošnju plina sve više prepoznaju mala i srednja poduzeća. Proces prelaska na novog opskrbljivača za krajnjeg korisnika je izuzetno jednostavan pri čemu nema nikakvih prekida u procesu opskrbe plinom, a krajnji korisnik dobiva jedan račun za razliku od opskrbe električnim energijom, gdje korisnici još uvijek dobivaju odvojene račune za potrošnju i mrežarinu.

Za svakog pojedinog korisnika RWE će primijeniti individualni pristup", pojasnio je Zoran Miliša. Moguće uštede kretat će se od jedan do 50 posto sadašnjih troškova, kažu u RWE Plinu. Njemačka RWE grupa u Europi opskrbljuje više 16 milijuna potrošača električnom energijom, te više od sedam milijuna njih i plinom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close