Romantičan doživljaj gradova Labina i Rapca

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2014. u 09:19
Labin, stari grad, TZG Labina

Spoj mora, brdskih i planinskih krajolika, pravi je raj za ljubitelje biciklizma, trekkinga, planinarenja i pješačenja

Upoznajte zimski šarm jugoistočne Istre kroz aktivni jesenski i zimski odmor u Labinu i Rapcu.  Spoj mora, brdskih i planinskih krajolika, pravi je raj za ljubitelje biciklizma, trekkinga, planinarenja i pješačenja.

Upoznavanje krajolika 

Na sedam turističko-pješačkih staza za rekreativce možete uživati u najljepšim krajolicima Labinštine.  Autohtona liburnijska božica Sentona štovala se na području Labina te od Raše do Plomina kao zaštitnica putnika. Sve detalje i legende o njoj možete proučiti u rimskim zavjetnim spomenicima iz I. i II. stoljeća izloženim u Narodnom muzeju u Labinu. Mnogi tvrde da je Labin, romantičan grad, a najbolje je upoznati ga šetnjom trgovima i uličicama prepunim umjetničkim ateljeima i galerijama. Za potpuni romantičan doživljaj kraja uživajte u horizontima koji se pružaju s bedema starog grada i Fortice na Rabac, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj, te unutrašnjost Istre. 

Danas turističko ljetovalište, Rabac je sredinom 19. stoljeća bio malo ribarsko selo sa svega desetak kućnih brojeva. Zbog lijepe uvale i mirnoće kraja pravo je utočište za bijeg od gradske vreve. Uživajte u turističko-pješačkoj šetnici koja prolazi uzduž i ponad rabačkih plaža s najljepšim istarskim plažama (Prohaska – Prižnja – Girandella). Otkrijte Sentoninu stazu Labin – Rabac, koja je dobila ime po labinskoj božici. Staza vas vraća u djetinjstvo i zaboravljene krajolike ispunjene potocima i brzacima, slapovima i sedrenim barijerama .

Staza će vas iz Rapca povesti do starog grada Labina na brdu visokom 320 metara čije srednjovjekovne bedeme možete upoznati i na biciklu. Ostale ljepote labinskih krajolika otkrijte na biciklističkim stazama Bella Vista (33 km), Teran (46.6 km), Istarski razvod (52.8 km) i Liburnia (68,3 km). 

Kulturni doživljaji

Doživljaj mira i labinskog sela pružit će vam obilazak staze Svetog Flora u pitoresknom selu Kranjci, 3 km od Labina. Staza će vas povesti do crkvice Sv. Flora iz 6. st., jedne od najljepših istarskih romaničkih crkvi koja se nalazi na listi zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

Prošetati možete i jednim od najljepših hrvatskih parkova skulptura Dubrova koji ove godine slavi 45 godina osnutka. U sklopu parka otkrijte Bijelu cestu, prostorno-umjetnički projekt koji se nadograđuje radovima u sklopu Međunarodnog kiparskog simpozija.

Obiđite Narodni muzej i rudarski postav posvećenom Labinskoj republici, smješten u podzemlju barokne palače Battiala-Lazzarini. Interaktivne karte i fotografije na info displejima provest će vas od prapovijesti do današnjeg Labina.

Specijaliteti Labinštine 

Na jelovnicima se mogu kušati domaća jela s broskvom – zimskom kraljicom labinskih povrtnjaka, gljivama iz labinskih šuma te ribljih i mesnih specijaliteta. Upoznajte  sela Labinštine i uživajte u okusima vrhunskih vina na nekom od mnogobrojnih vinogradarskih imanja gdje se možete upoznati s poznatim istarskim vinima, poput malvazije, merlota i terana .

Manifestacije

Do kraja prosinca možete uživati u klizalištu  pod šatorom svakodnevno do podneva do 22 sata, dok je u periodu od  12,00 -14,00 klizanje besplatno za sve posjetitelje. Nakon blagdanskog raspoloženja i ugođaja uživati možete u karnevalskim svečanostima koje počinju 17.siječnja preuzimanje ključeva Grada Labina.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close