Rohatinski uveo vrijeme u ekonomiju

Autor: Ana Blašković , 13. veljača 2018. u 22:00
Željko Rohatinski/Davor Višnjić/PIXSELL

Recenzentica M. Ivanov smatra da zbog iznimnog doprinosa knjiga otvara prostor za Nobelovu nagradu.

Bivši guverner Željko Rohatinski, koji je sredinom prošle godine iz Agrokora otišao u mirovinu, nije puno usporio ritam.

U prepunoj dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavio je knjigu "Time and Economics: The Concept of Functional Time" koju je objavila ugledna izdavačka kuća Palgrave Macmillan. U knjizi nastaloj na tragu njegove doktorske disertacije iz 1987., Rohatinski objašnjava koncept funkcionalnog vremena u ekonomiji. "Prije više od 30 godina kao mladi ekonomist bio sam uvjeren da u ekonomiji još postoji širok prostor za fundamentalna istraživanja, ne samo u sferi aplikacija već i osnovnih ideja", rekao je Rohatinski.

Iako se činilo da su ekonomska istraživanja u međuvremenu dosegla vrhunac, kriza 2008. pokazala je da nema adekvatnih odgovora na sva moderna pitanja. Iščitavajući disertaciju u tom svjetlu uz reinterpretaciju početnih premisa i postavki klasične političke ekonomije, prije svega Marxovog Kapitala bez ideoloških pretpostavki, uz dodatni poticaj radova Paula Krugmana i Petera Diamonda, ponovno se vratio staroj ideji "ekonomskog vremena". 

"Osnovno što sam naučio kroz cijelo vrijeme bavljenja ovom temom je da u ekonomiji, kao i u vjerojatno mnogim drugim područjima, ništa nije univerzalno, apsolutno i nepromjenjivo. Ništa nije isključivo egzogeno determinirano, sve bitno oblikujemo mi sami, uključujući vrijeme", poručio je bivši guverner koji je 2008. proglašen za najboljeg centralnog bankara u Europi i svijetu.

Marijana Ivanov, profesorica Ekonomskog fakulteta i recenzentica, smatra da knjiga otvara prostor za nominaciju autora za Nobelovu nagradu za ekonomiju. "Knjiga je jedinstvena zbog specifičnog koncepta povezivanja znanja iz moderne fizike, filozofije i ekonomije. Kroz komparativnu analizu i nadogradnju stavova najvećih autora klasične ekonomske teorije, daje značajan doprinos analizi, kako razvoja ekonomske misli, tako i onog što je još važnije, perspektiva u budućnosti", kazala je. 

Na sličnom tragu je i bivši direktor MMF-ovog fiskalnog odjela Vito Tanzi koji je napisao: "Vrijeme je fasciniralo neke od najvećih filozofa i fizičara, no rijetko koji ekonomist je na njega obraćao pažnju. Sad, u ovoj neobičnoj, intuitivnoj i važnoj knjizi, Rohatinski pokazuje važnost implikacija vremena na ekonomsku aktivnost koje utječe na ekonomske modele, ali i politike".

Komentirajte prvi

New Report

Close