Rimčev kampus htjeli su graditi svi top igrači, struka iznenađena izborom

Autor: Suzana Varošanec , 13. kolovoz 2021. u 06:23
Vrijednost izvođenje radova na prvoj fazi kampusa procjenjuju se na oko 300 milijuna kuna/RIMAC AUTOMOBILI

Navodno se javilo 10-ak kompanija, među njima i najveći građevinari poput Kamgrada i Strabaga.

Gradnja prve faze projekta Kampus u Kerestincu investitora Mate Rimca, čija se ukupna cijena gradnje prema medijskim navodima kreće na cca 200 milijuna eura, odlukom investitora povjerena je Faciesu iz Strmca, građevinskoj tvrtki u vlasništvu Josipa Mandića.

Kao jedini osnivač Faciesa Mandić je i njegov direktor, dok je na funkciji zamjenika direktora Josipov brat Marinko Mandić. Facies, srednje velik poduzetnik, Rimčevom odlukom dobiva priliku za uzlet u društvo “velikih”.

Vrijednost izvođenje radova na proizvodnim i istraživačkim objektima koji obuhvaćaju oko 90.000 m² radne površine, s predviđenim rokom završetkom do kraja iduće godine, kao navedena prva faza procjenjuju se na oko 300 milijuna kuna.

Neslužbeno se može čuti da svom najbitnijem poslu u ovoj branši od kada ova tvrtka posluje, inače jednom od gospodarski i financijski gledano najznačajnijih projekta u zemlji, odabrani glavni izvođač pristupa s velikom odgovornošću pa su zbog toga su svi napori menadžmenta tvrtke trenutačno fokusirani na realizaciju Rimčeva mega projekta.

Iako široj javnosti manje poznat, Facies, nije od jučer. Zadnjih 20-ak godina aktivna je tvrtka u građevinskoj branši (građevina nije jedini biznis Mandićevih) te zapošljava oko 80 radnika. No kako poznavatelji tamošnjih prilika ističu, to je relativan podatak, što zbog podložnosti promjenama temeljem tržišnih potreba, što zbog mreže kooperanata s kojima niz godina surađuju.

U konkretnom poslu procjenjuje se da građevinski dio radova pretpostavlja angažman oko 100-tinjak radnika, što bi ukazivalo na to da Facies nije deficitaran (drugi bitan segment je montažerski), dok što se roka za dovršetak tiče, smatra se da je i on realan, ali uz uvjet vrlo visokog intenziteta u izvođenja radova.

Natječaj za koji je vladao golem interes gradnju Rimčeva Kampusa prometnuo je u događaj “bez presedana” za građevinsku branšu u posljednje vrijeme. Navodno se javilo 10-ak kompanija, među njima i nekoliko najvećih građevinara poput Kamgrada, Strabaga i Radnika.

Informacija o odluci da se Faciesu povjerava gradnja u branši je odjeknula još prije nekoliko dana, izazvavši opće iznenađenje. Građevinari je službeno ipak ne žele komentirati, navode tek da je posrijedi odluka investitora.

No, kako je zapravo Facies pobijedio najveće tržišne igrače, s kojima se ne može mjeriti po broju radnika i građevinskoj mehanizaciji s kojom dio njih raspolaže, trenutačno je nepoznanica. Pitanje je i je li presudna bila ponuđena cijena, dok je po nekima zapravo ključno tko u navedenom roku može izvesti cijeli posao i dati valjane garancije za uredno izvršenje posla.

Kako bilo, za Facies, uz razne rizike koje rast građevinske djelatnosti konstantno uzrokuje, s manjkom radnika te sve višim cijenama materijala kao potencijalnom udaru na profitabilnost, jedan od najatraktivnijih projekta u Hrvatskoj dolazi kao ‘naručen’.

Što se ključnih pokazatelja poslovanja tiče, pandemijska 2020. za Mandićevu tvrtku nije bila dobra. Rezultirala je s ozbiljnim minusom u dijelu ukupnih prihoda, koji su s padom od 72% iznosili cca 52 milijuna kuna. Neto dobiti je s ostvarenih oko 2 milijuna kuna zabilježila pad od oko 86 posto.

Podaci su to iz njihovog godišnjeg izvješća, prema kojem sredinom lipnja Facies dovršava poslove započete još u 2019. Početkom godine, navode, sklopljeni su i novi ugovori o gradnji, mada se vrijednost ne iznosi, no u tvrtki se nadaju da će zbog zamaha građevinarstva 2021. biti bolja od prethodne.

U prilog tome govori i navedeni ugovor, kao mogući razlog zbog kojeg će svoje planove najavljene kroz gradnje stanova za prodaju u Svetoj Nedelji najvjerojatnije trebati – odgoditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close