Rimčev baterijski sustav: U Hrvatskoj imamo ono što cijela Europa traži

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2024. u 10:05
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Hrvatska pamet postat će tako glavni konkurent Amerikancima i Kinezima u isplativoj proizvodnji baterijskih sustava. 

Novi energetski pothvat Rimac Grupe u završnoj je fazi. Za inovativni baterijski sustav za pohranu energije zainteresirane su mnoge europske energetske kompanije koje teže održivom razvoju. Tvrtku su tako posjetili i predstavnici austrijskih tehnoloških kompanija koje hrvatsku inovaciju smatraju ključnom u zelenoj tranziciji Europe, piše HRT.

Novi Rimčev baterijski sustav za pohranu viška energije iz solara i vjetroelektrana u fazi je certificiranja. Ta tehnologija jamči povoljnije i učinkovitije baterije za koje u svijetu postoji golema potražnja.

“Ove godine krećemo u pilot-projekt s hrvatskom kompanijom, prve baterije će biti instalirane upravo u Hrvatskoj, no mi se želimo proširiti na cijelu Europu i da taj naš Sinestack bude izvozni proizvod”, rekla je Karla Janeš Mesarić, iz divizije Rimac Energy.

Održivim rješenjima koja smanjuju emisiju stakleničkih plinova, teže sve europske zemlje – potvrđuju Austrijanci kojima je hrvatska inovacija itekako zanimljiva.

“Impresivno je što se u Hrvatskoj i Europi proizvode baterijski sustavi, od ćelija, čipova do gotovih modela. I mi u Austriji želimo izgraditi učinkovit energetski sustav od kojega mogu profitirati i građani i industrija”, rekao je Andreas Buchner iz austrijskog Neooma.

“Naša tvrtka razvija tehnologiju za skladištenje energije iz starih baterija pa nismo konkurenti Rimcu. Želimo proširiti partnerstva i preuzeti vrhunske tehnologije iz Hrvatske”, nadovezao se Alexander Muller iz e.battery systemsa.

Rimčeva tehnologija omogućit će brži prelazak na čistu i održivu energiju. 

“U Hrvatskoj imamo ono što cijela Europa traži. Pohrana energije je neupitno važna. Svi obnovljivi izvori energije – moraju se njihovi viškovi u vremenima kada nema sunca i vjetra skladištiti i ova je baterija ključna”, ustvrdila je Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske.

Proizvodnja inovativnog baterijskog sustava zahuktat će se iduće godine i bit će spremna za iskorak na golemo europsko tržište.

Hrvatska pamet postat će tako glavni konkurent Amerikancima i Kinezima u isplativoj proizvodnji baterijskih sustava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close