Rijeke novca iz SAD-a traže put do prilika za ulaganja, iskoristite to

Autor: Bernard Ivezić , 13. rujan 2018. u 15:09
Kohorst je govorio i o svojem životu i radu/Luka Stanzl/PIXSELL

Američki veleposlanik državi i tvrtkama.

Ako mislite da je vaš turizam sezonalan onda ste trebali vidjeti kakav je bio moj biznis s Halloween kostimima, koji bi dva tjedna u godini, pred samu Noć vještica, generirao 15 milijuna dolara prihoda, a ostatak godine bi na računu bila čista nula.

Tako je u srijedu na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) predavanje o napretku hrvatskog gospodarstva započeo američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst. "Jednom me bankar pitao mjesec ranije da li mi biznis u tekućoj godini ide po planu. A što sam mu mogao reći nego da ide, kad je stanje na računu bilo točno kao i prijašnjih godina, na nuli", našalio se.

Ističe da je iz tog biznisa kasnije izašao, doduše ne zato što nije zarađivao već zato što za njega nije imao strasti. Za neke druge biznise, kaže, da su mu propali poput kostima za pse ili golf opreme.

"Ali financijske uspjehe i poraze nikada nisam doživio kao nešto loše. Ili sam od toga imao novac ili bi stekao neko novo iskustvo i znanje. Ključno mi je bilo da imam voljenu obitelj i da sam okružen ljudima kojima je stalo do mene, prijatelje", kaže Kohorst.Navodi da je po dolasku upoznao Matu Rimca i obišao njegov pogon u Sv. Nedjelji. Tu se, ističe, uvjerio kakvu strast taj mladi poduzetnik ima u svom poslu.

"Sjećam se i da sam u pogonu vidio dva prekrivena automobila, koja mi Rimac nije htio pokazati. Rekao je da su ta dva bila njegovi neuspjesi i da ih je ostavio kako bi ga podsjećali koliko jako treba gristi svaki dan da bi uspio – i to je strast za biznisom koju vidim sve više u Hrvatskoj", kaže Kohorst. Dodaje da u SAD-u, ali i globalno postoje nevjerojatne količine novca koje danas traže dobre prilike za ulaganja. Američki veleposlanik naglašava da država tu može pomoći da ta ulaganja dođu u Hrvatsku.

Nabraja da može smanjiti administraciju, pojednostavi porezni sustav, učini ga jednostavnijim i poticajnim za rast te da riješiti pitanje pravosuđa. "Sporovi između tvrtki se rješavaju jako dugo i to je jedan od glavnih problema investitorima, ali ovdje sam osam mjeseci i optimističan sam za budućnost Hrvatske te se nadam da će više kompanija poput KKR-u, koji je naručio brod od Brodosplita i kupio NovuTV, doći i ulagati u Hrvatsku", zaključuje Kohorst. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close