Rijeka i Opatija – gradovi u kojima se turizam njeguje stoljećima

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2014. u 09:53
Opatija, Renco Kosinožić, HTZ

Na mjestu gdje se spaja Učka i Kvarner smjestila su se dva grada Opatija i Rijeka, koji su međusobno povezani kulturom i običajima

Na mjestu gdje se spaja Učka i Kvarner smjestila su se dva grada Opatija i Rijeka, koji su međusobno  povezani kulturom i običajima.

Zahvaljujući bogatom kulturnom naslijeđu koje njeguje još od Antike, vizualno atraktivnoj industrijskoj arhitekturi te mnogim manifestacijama koje održavaju živost u gradu tijekom čitave godine, Rijeka danas ima status jednog od centara urbanog turizma u koji stižu ljudi iz čitavog svijeta.  Opatija je grad u kojem se turizam njeguje više od 170 godina koji konstantno dodatno obogaćuje ponudu novim vrijednostima što im je omogućilo da i danas ponosno drže status jedne od najslavnijih europskih turističkih destinacija.

Kultura i tradicionalni običaji

Razgledajte antičke građevine i upoznajte se sa suvremenom arhitekturom, obližnjim ribarskim  naseljima ili kraljevskim odajama, srednjovjekovnim utvrdama i raskošnim vilama koje obogaćuju ponudu Rijeke i Opatije.  Ovdje ćete doživjeti jedinstveni gastronomski užitak u autentičnom okruženju, upoznati se s kulturnom tradicijom koja se njeguje još od rimskih vremena i običajima poput zvončara i karnevalske tradicije koji su postali dio svjetske kulturne nematerijalne baštine zaštićene od strane UNESCO-a.

˝Peto godišnje doba˝

Početak godine rezerviran je  za karnevalska događanja, koja su zbog svoga značaja i tradicije duže od 560 godina postala  „peto godišnje doba“. Riječki karneval je najveći i najmasovniji maškarani događaj u Hrvatskoj. Posljednje nedjelje karnevalskog perioda održava se Međunarodna karnevalska povorka u kojoj sudjeluje preko  10.000 sudionika i oko 100  maštovito uređenih alegorijskih kola. Opatija se može pohvaliti tradicijom karnevala započetom krajem 19. stoljeća. Ples pod maskama kazališno je plesni spektakl i središnje večernje zbivanje riječkog i opatijskog karnevalskog vikenda.

Već preko tri desetljeća, sredinom karnevalskoga razdoblja u središtu Opatije, duž glavne gradske prometnice održava se Balinjerada, uzbudljivo natjecanje vozila na „balinjerama“ ili kugličnim ležajevima. U Balinjeradi i maškaranim pravilima koja ju prate "uz budno oko stručnoga žirija" mogli bi se i vi okušati.

Relaksacija ili poslovna druženja

Ovo su mjesta na kojima možete uživati u dvanaest spa & wellness centara koji tijekom čitave godine nude trenutke za opuštanje i relaksaciju. Posebice je zanimljiva wellness ponuda u ožujku, tijekom cjelomjesečne manifestacije „Ožujak – Oaza wellnessa“ u koju se uključuje čitav turistički i zdravstveni sektor obogaćujući svoju ponudu jedinstvenim promotivnim paketima.

Rijeka i Opatija postale su kongresno čvorište Hrvatske i najtraženija destinacija za poslovna putovanja koja ugošćuje više od 650 skupova svake godine. Mnoštvo kongresnih dvorana opremljeno je za poslovne susrete, druženja i seminare.

Gastronomija i bogatstvo aktivnosti za avanturiste

Ovi gradovi imaju i specifičnu gastronomsku priču koja počiva na spoju lagane primorske, mediteranske kuhinje okrenute ribi i morskim plodovima te kontinentalnih specijaliteta, uglavnom mesnih jela. Svako godišnje doba poznato je po nekoj namirnici, sada u jesen možete uživati u gastronomskim delicijama s lovranskim marunima, a u proljeće vas očekuju specijaliteti s divljim šparogama i kvarnerskim škampima. Velik broj gastro manifestacija poput Gourmet priče Opatije i Rijeke, Festivala čokolade i RI Gastro programa održavaju se tijekom cijele godine i okupljaju mnoge gurmane željne gastronomskog užitka.

Penjačke staze pružit će vam pogled na prirodne ljepote čitavog kraja vrijedne rekreiranja, a padobranski skokovi i lokacije namijenjene zmajarenju oduševit će avanturiste. Stotine kilometara pješačkih i biciklističkih staza u Parku prirode Učka i pedeset kilometara duga biciklistička transverzala Riječkog prstena i skijalište na obližnjem Platku zadovoljit će rekreativne sportaše. Ljubitelji lagodne šetnje ili jogginga mogu uživati u deset kilometara dugoj opatijskoj obalnoj šetnici Lungomare.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Faebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentari (1)
Pogledajte sve

ja ću uskoro ići u Opatiju,

https://www.instagram.com/explore/tags/opatija/

New Report

Close