Dan nakon rebalansa starta i novi ‘nadzornik’ fiskalne politike

Autor: Jadranka Dozan , 04. ožujak 2014. u 22:01
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Prvo okupljanje fiskalnog povjerenstva teško da će biti radno jer članovi nemaju uvida u prijedlog rebalansa.

Nakon što se veljača pokazala preambicioznim rokom za rebalans, njegov bi se prijedlog trebao naći na ovotjednoj sjednici Vlade.

Samo dan poslije, u petak, održat će se i prva sjednica fiskalnog odbora, novim zakonom o fiskalnoj odgovornosti preimenovanog u Povjerenstvo za fiskalnu politiku. To tijelo po novom ima šest umjesto sedam članova, a novi je sastav Sabor potvrdio prošloga tjedna. Točnije, nova su samo dva člana, i to ona iz redova ekonomskih i pravnih fakulteta. Iako su sva četiri sveučilišna centra (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) predložila svoje kandidate, i s Ekonomije i s Prava, zanimljivo je da obje prinove dolaze sa Sveučilišta u Rijeci, što samo pojačava percepciju snage riječkog lobija u vladajućoj garnituri.

Predstavnikom ekonomskih fakulteta imenovan je Saša Drezgić, dok će pravne predstavljati Nataša Žunić Kovačević, također iz Rijeke. Prva sjednica tako osvježena sastava Povjerenstva, međutim, teško da će baš biti i radna ili će se barem teško pomnije baviti fiskalnim mjerama i projekcijama objedinjenim u rebalansu. Članovi tog tijela još nemaju uvid u prijedlog planova fiskalne prilagodbe. Možda bi se to moglo pripisati i transformaciji samog fiskalnog odbora, da se i prije nije događalo da o mnogim pitanjima iz svoje nadležnosti doznaju iz medija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close