Na domaće tržište kapitala uskoro stiže novo uvrštenje

Autor: Ana Blašković , 22. studeni 2019. u 07:12
Ide li novac biti za otplatu postojeće obveznice?/Goran Kovačić/PIXSELL

Iz Rijeke poručuju da se cilja iznos od najviše 130 milijuna kuna, uz fiksnu cijenu i polugodišnje isplate. Korporativne obveznice još su tek povremene pojave na ZSE, čija čelnica poručuje da joj je drago što ih je JGL prepoznao.

Na domaće tržište kapitala uskoro stiže novo uvrštenje: farmaceutska tvrtka JGL dobila je zeleno svjetlo regulatora za prospekt uoči izdanja 130 milijuna kuna obveznica.

O samoj korporativnoj obveznici zasad je malo informacija, iz Rijeke poručuju tek da se cilja iznos od najviše 130 milijuna kuna, uz fiksnu cijenu i polugodišnje isplate kreditorima. Budući da riječka tvrtka cilja isti iznos koji joj dospijeva na naplatu krajem prosinca 2020. od prethodnog obvezničkog izdanja, na tržištu se pretpostavlja da bi JGL sredstva mogao preusmjeriti upravo za otplatu i/ili rolanje tog dospijeća.

  Iako se detalji o visini kamatne stope tek očekuju objavom prospekta, nova bi obveznica mogla biti znatno jeftinija od postojećih 5,8 posto godišnje koliko JGL plaća PBZ-u, Agram banci, Ersteu, PBZ CO-u, Podravskoj banci, Auctor Plusu, Croatija osiguranju i Slavonskom ZIF-u, koji zajedno imaju više od 80 posto tih vrijednosnica.

"Drago nam je da su izdavatelji prepoznali tržište kapitala kao priliku za financiranje i izdanje dužničkih vrijednosnih papira", rekla je čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić. 

Za razliku od državnih, korporativne obveznice i dalje su povremene pojave na domaćoj burzi. Posljednja se na taj korak odlučila Erste banka prošle godine izdanjem 300 milijuna kuna uz 1,5 posto kamate, nakon 50 milijuna eura godinu ranije (uz kamatu 1,83%).

Ostaje vidjeti kako će reagirati institucionalni investitori koji još čekaju detalje izdanja, ali ni namjenu za prikupljeni novac. Iako iz njihove perspektive ciljani iznos nije velik, kreditori su se prije nekoliko godina opekli s korporativnim obveznicama, poput slučajeva Nexe grupe i Hospitalije. Nakon izdanja dionica M+ grupe i Professio Energije, JGL će biti prvo obvezničko izdanje jedne tvrtke u ovoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close