Rijeci, Pločama te Istri otvara se EU novac za pruge

Autor: Ana Blašković , 30. ožujak 2023. u 22:00
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Intenzivna lobiranja vode se i oko tzv. Lepoglavske spojnice.

Resorni odbor Europskog parlamenta za dva tjedna glasovat će o amandmanima koji će, budu li usvojeni, na ključne europske koridore priključiti dvije glavne domaće luke, Rijeku i Ploče, ali i Istru staviti na željezničku kartu Unije u sklopu revizije Transeuropske transportne mreže (TEN-T koridora) koja se provodi svakih desetak godina.

“Mislim da postoji velika šansa da se ispravi ta greška i da luka Rijeka bude spojena na dva, možda i tri koridora. Ne samo na Baltik-Jadran, nego i na novi koridor Western Balkans koji ide od Salzburga, Zagreba i Osijeka preko istočnih zemalja sve do Grčke”, rekao je eurozastupnik Valter Flego, član Odbora za transport i turizam, novinarima u Bruxellesu.

Pozitivna vijest, najavljuje, mogla bi čekati i luku Ploče spojem preko Vc koridora u BiH na spomenuti Western Balkans. Intenzivna lobiranja vode se i oko tzv. Lepoglavske spojnice.

Sliku prometnog “slijepog crijeva” mogla bi izgubiti napokon i Istra prođe li prijedlog spoja Pule preko Lupoglava na Buzet, dalje na Divaču (Slovenija) i Trsta na europsku mrežu željeznica. “To bi bila spektakularna stvar, definitivno. Ako niste na koridoru, nećete dobiti jedan euro EU sredstava”, kaže Flego napominjući da je na raspolaganju 23 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close