Riječani dobivaju niže cijene grijanja i to za nemali iznos

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2015. u 15:44
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon padnja cijena plina, pale su i cijene nafte a to je omogućilo i niže cijene grijanja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel u petak je najavio nižu cijenu centralnog grijanja u Rijeci, kazavši da će zahvaljujući nižim cijenama nafte kilovatsat toplinske energije ubuduće stajati 0,43 kune ili 15 posto manje nego do sada.

 „Cijena energije kilovatsata bit će smanjena za 15 posto od cijene koja je bila definirana u prosincu prošle godine od 0,50 kuna po kilovatsatu i sada će iznositi 0,43 kune po kilovatsatu“, rekao je Obersnel na konferenciji za novinare.

 Dodao je da su nakon padanja cijena plina, sada pale i cijene nafte te da je to omogućilo niže cijene grijanja.

Sezona centralnog grijanja u Rijeci počela je jučer, kada je počelo grijanje škola i vrtića, a od danas su ugrijani i stanovi. 

 Iako će cijena toplinske energije ove sezone biti manja, inicijativa građana okupljenih pod sloganom „Protiv skupog Energa“, koja je već organizirala nekoliko prosvjeda zbog visokih cijena, najavila je na svojim facebook stranicama novi prosvjed za 26. listopada. 

 Traže smanjenje cijena grijanja za oko 60 posto, lakše pojedinačno isključivanje iz sustava, smanjenje mjesečnog paušala i provjeru poslovanja distibutera toplinske energije Energa. 

 Direktor Energa Sanjin Kirigin rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je tijekom prošlih prosvjeda razgovarao s građanima,  ali da misli da više neće izlaziti pred njih jer da su poziv za prosvjed zadnji puta dijelile političke stranke. Istaknuo je da su vrata Energa bila i jesu otvorena za sve koji žele razgovarati, dodavši da su prosvjedi legitimni, a zahtjevi u vezi s cijenom neodrživi. 

 Obersnel je dodao da je cijena koju je odredio Energo utvrđena u skladu sa zakonima i da ju je odobrila Hrvatska regulatorna agencija. 

 Na konferenciji je još rečeno da je od ukupno 268 zgrada tijekom ljeta iz sadašnjeg sustava centralnog grijanja isključeno samo pet, a najavljen je nastavak obnove riječkih toplana. 

 Na Energovu anketu među 9865 korisnika odazvalo se samo njih 35 posto; od toga je 12 posto izjavilo da želi zadržati postojeći sustav, dok se 23 posto izjasnilo da se žele izdvojiti iz sustava centralnog grijanja, pa se s obzirom na odaziv, rečeno je, na toj osnovi nije moglo predložiti neko rješenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close