Obrazovanje nije ‘in’, a treba biti u središtu društva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2015. u 17:04
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Obrazovanje više nije ‘in’, ne ulazi čak niti u diskurs političara, a kamoli da bi ga financirali. Nije ga se spominjalo niti u nedavnoj izbornoj utakmici”, upozorio je Ribić

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić poručio je u subotu, prilikom obilježavanju 25 godina rada toga sindikata, da bi u središte društva trebalo staviti obrazovanje i znanost boljim financiranjem i brigom vlasti o boljoj organizaciji.

"Obrazovanje više nije 'in', ne ulazi čak niti u diskurs političara, a kamoli da bi ga financirali. Nije ga se spominjalo niti u nedavnoj izbornoj utakmici", upozorio je Ribić.

Podsjetio je da je Sindikat osnovan 1990. kada i hrvatska država i istaknuo da u njegovu poslovanju nema niti jedne mrlje, dok su u zemlji "afere nebrojene i nepopamtive". Upozorio je i da je prva mjera sadašnje vlasti bio obračun sa znanstvenicima, učiteljima i ostalim "uglavnom potplaćenim javnim službenicima", a da stvarne i ozbiljne reforme nisu niti započete. "Sve ono što smo kao sindikati dobrovoljno dali svih ovih godina i sve ono što su nam oteli, nije dalo pozitivnog učinka na stanje u gospodarstvu, baš kao što smo i predvidjeli", istaknuo je Ribić.

Čestitajući Sindikatu na četvrt stoljeća uspješnog rada, predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je da je ponosan što će od veljače biti ponovno član akademske zajednice. "Moram izraziti divljenje onime što ste napravili i na tom vam čestitam", kazao je i posebno čestitao Ribiću na radu tog sindikata.

Iako u zemlji raste potreba za znanjem i obrazovanjem, u društvu su teži uvjeti ostvarivanja cilja da postanemo društvo znanosti i obrazovanja, rekao je. "Uloga sindikata u vremenima koja dolaze u formiranju novog sustava, ne samo financiranja nego i organiziranja sustava obrazovanja, biti će presudna. Dosadašnji modeli vođenja znanstvene i obrazovne politike u cijelom društvu su na ozbiljnom iskušenju, ne samo zbog ekonomske krize", smatra Josipović. Uz to, naglasio je i važnost autonomije Sveučilišta da u okviru raspoloživih sredstava samo odlučuje o svom razvoju.

Upozorio je i da su u Hrvatskoj provedene brojne reforme u znanosti i obrazovanju koje nisu dovele do promjena. "Nemojmo ulaziti više ni u kakve reforme ako nismo sigurni da za to, osim dobrih ideja, nemamo financijsku podlogu i ako nismo sigurni do kraja u ono što želimo; također, ako se reforma ne temelji na rasterećenju od administrativnih i birokratskih procedura, koje uzimaju jako puno vremena onima koji su u znanosti i na Sveučilištu", rekao je Josipović.

Sindikatu su na jubileju čestitali i ministar znanosti, obrazovanja i športa Vedran Mornar, rektori zagrebačkog i pulskog sveučilišta Damir Boras i Alfio Barbieri, predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske Pero Lučin te predsjednica ORaH-a Mirela Holy i predsjednik Novog vala Ljubo Jurčić.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić uručio je 25 priznanja članovima Sindikata i aktivistima za dosadašnji rad.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma koje obrazovanje ?

Da su ljudi bilo šta naučili za vrijeme školovanja nebi ih toliki broj popušio na švicarcima i uopće na tim preskupim kreditima.

Koliko je puno onih koji nisu ništa naučili vidi se i po velikom broju onih koji su nezaposleni , po malom broju onih koji su zaposleni u realnom sektoru….

Još malo pa će vođe sindikata biti poslušne ovčice, naravno kada pokret zvan hdz dođe na vlast.

New Report

Close