Ribić: Lalovac nagovijestio zaokret od Vladine politike rezanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2014. u 17:09
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Također, Lalovac je priznao kako Vlada nije uspjela u pokušaju da javna poduzeća povuku gospodarstvo, te najavio da će se tražiti druga rješenja, rekao je Ribić.

Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) primili su u ponedjeljak na znanje Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna, a sindikalac Vilim Ribić pohvalio je izlaganje ministra financija Borisa Lalovca jer je nagovijestilo Vladin zaokret od politike "stiskanja i rezanja".

Prvi je put jedan hrvatski ministar govorio o potrebi jačanja potražnje, te nemogućnosti upravljanja javnim dugom i deficitom bez jačanja potražnje, na što sindikati već dugo upozoravaju, izjavio je Ribić nakon sjednice GSV-a. To je značajan zaokret u odnosu na dosadašnju Vladinu politiku "stiskanja i rezanja", dodao je.

Također, Lalovac je priznao kako Vlada nije uspjela u pokušaju da javna poduzeća povuku gospodarstvo, te najavio da će se tražiti druga rješenja, rekao je Ribić.

Socijalni partneri primili su na znanje rebalans državnog proračuna, s tim da je podržano izvješće Vlade o načinu na koji je rebalans napravljen i o proračunu za 2015., koji će također biti raspravljen na GSV-u, napomenuo je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca istaknuo je da izvješće upozorava na potrebu korjenitih promjena u hrvatskom gospodarstvu, a u pripremama proračuna za iduću godinu ključno je pitanje kako motivirati Vladu da planira izlazak iz krize, smanji deficit i počne s promjenama na koje poslodavci već dugo upozoravaju.

Socijalni partneri su primili na znanje i prijedlog nacionalnog plana razvoja bolnica (masterplan), s tim da su sindikati zadržali oprez jer, kaže Ribić, nisu uvjereni u to da postoje mehanizmi kojima će se masterplan moći provesti.

Prihvaćen je program rada GSV-a do kraja godine, a ministar Mrsić najavio je da bi se uskoro trebalo raspravljati o strateškim pitanjima, poput javnog duga, konkurentnosti Hrvatske, politike zapošljavanja i plaća, kao i o viziji hrvatske ekonomske doktrine.

Komentirajte prvi

New Report

Close