RH između makedonske tužbe i stečaja svoje vinarije

Autor: Suzana Varošanec , 17. svibanj 2017. u 22:01
Sindikalac Ozren Matijašević/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sindikalac Ozren Matijašević spas vidi u državnom stečajnom planu koji omogućuje nastavak Imote i strateškom partneru.

Hrvatska je tužena Europskoj komisiji od strane Makedonije koja je, neslužbeno se doznaje, nezadovoljna što je za 20% smanjen uvoz stranih vina u RH ove godine, no istodobno je riješena i svog proizvođača vina – tvrtke Imota, jer je završila u stečaju.

Dugotrajno blokirana vinarija u vlasništvu RH prema direktoru Ivici Škori nije mogla redovito servisirati obveze po pravomoćno odobrenoj predstečajnoj nagodbi radi – duga državi. Nakon otpisa 60-ak milijuna kuna kroz predstečaj, Škoro navodi da se novi dug u 90%-tnom iznosu tiče Porezne i Carinske uprave te CERP-a. Tvrdi i da je Imota do 2015. imala koncesiju na nasadima na državnom zemljištu, a u međuvremenu je ona istekla te je poslovanje generiralo nove gubitke koji su ih doveli preko ruba održivosti.

Od nekoliko poslovnih prostora, između ostalog u BiH te u Srbiji, dio ih nije ušao u temeljni kapital jer kao sukcesijsko pitanje još nije pravno riješen. S druge strane, otvaranje stečaja za 75 radnika znači otkaz, kaže zabrinut za svoje članstvo koje već mjesecima ne prima plaće šef HURS-a Ozren Matijašević. Dodaje i da stečaj ugrožava egzistenciju oko tisuću kooperanata.

"Apeliramo na Vladu da predstavnici države kao vjerovnici predlože donošenje stečajnog plana kojim bi se nastavila djelatnost. Zbog javašluka institucija Imota je i dovedena do stečaja, tako da ono što kroz nepogode ne uzme priroda, uzima država koja ne vodi brigu o svom vlasništvu", kaže Matijašević koji predlaže da država pronađe strateškog partnera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close