Revizori Mariću: Trebate pomoć. On uzvraća: Trebam novac i ljude

Autor: Marija Brnić , 27. prosinac 2018. u 08:00
Ministar državne imovine Goran Marić/Davor Javorović/PIXSELL

Podaci Ministarstva državne imovine o nekretninama su neusklađeni pa se predlaže osnivanje povjerenstva.

Državna revizija Ministarstvu državne imovine predložila je osnivanje povjerenstva za kontinuirani popis nekretnina, jer je obavljajući "snimanje" njegova rada u 2017. utvrdila da je još puno nepravilnosti u evidenciji stanova i nekretnina u državnom vlasništvu. 

Sređivanje nekretninskog portfelja jedna od glavnih aktivnosti na koje je u svom mandatu fokusiran ministar državne imovine Goran Marić, ali je njegovu naporu revizija ipak dala uvjetno mišljenje. Razlog je, uz navođenje činjenice da su poduzimane aktivnosti evidencije i procjene vrijednosti nekretnina, neusklađenost podataka, dok određeni broj nekretnina nije u evidenciji u poslovnim knjigama.

Revizija navodi da je krajem 2017. u bilančnim i izvanbilančnim evidencijama Ministarstva bilo ukupno 17182 nekretnine, knjigovodstvene vrijednosti 3,66 milijardi kuna, a od toga ih je 9333 bilo evidentirano s vrijednošću od jedne kune, a 2006 bez ikakve vrijednosti. Kao dodatan razlog za ocjenu da podaci o vrijednosti nekretnina u financijskim izvješćima nisu realni revizori navode i to što je vrijednost 4581 nekretnine u iznosu 1,11 milijardi kuna iskazana u okviru izvanbilančnih zapisa.

Negativno je ocijenjen i aranžman kojeg je Ministarstvo zaključilo s DAB-om o preuzimanju imovine, točnije potraživanja, nekretnina i udjela u poduzećima, a čija je vrijednost po procjeni s kraja 2016. iznosila 2 milijarde kuna. Sporazum s DAB-om zaključen je polovicom 2017., a podaci su u poslovne knjige Ministarstva preuzeti iz poslovnih knjiga DAB-a, no revizori kažu da u nekim slučajevima nije moguće pouzdano utvrditi vrijednost preuzete imovine.

Za pojedina potraživanja prenesena od DAB-a tako nedostaju podaci o dužnicima, već se u dokumentaciji navode samo podaci o bankama od kojih je DAB stekao ta potraživanja, a nedostaju i podaci za analizu opravdanosti i mogućnosti naplate potraživanja. Za neka od potraživanja revizori su utvrdili da su od tvrtki brisanih iz sudskog registra i nenaplativa su, kao i neutužena potraživanja. Stoga od Ministarstva i DAB-a revizija traži da porade na sređivanju dokumentacije.

Povjerenstvo za kontinuiran popis nekretnina, pak, osim samog popisa, trebalo bi se pozabaviti i utvrđivanje stanja nekretnina i korištenja, a preporuka je da se utvrdi i akcijski plan s preciznim rokovima i nadležnostima svih koji sudjeluju u popisu. Taj prijedlog revizije Marićevo ministarstvo smatra dobrim, no navode da je zbog velikog broja nekretnina na području cijele države u okviru raspoloživog financijskog okvira i broja zaposlenih, neprovediv, odnosno za realizaciju će trebati koordinacija s Ministarstvom financija. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

U ovom tzv. ministarstvu kao i ranije u agencijama plejada nesposobnih uhljeba prodaje maglu i kraducka godinama!

Ako trebaš ljude dat će ti novac, pa znaš kako se to radi. Inače je postao ministar na ho-ruk.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/todoric-ministar-maric-je-koristio-smokvicu-i-to-u-pratnji-dvije-dame-otok-mu-je-bio-smokvin-list/2012765.aspx

New Report

Close