Revitalizacija Imunološkog otvara i plasmane na svjetska tržišta

Autor: Romana Kovačević Barišić/VL , 05. travanj 2024. u 17:00
Za tvornicu zmijskog protuotrova namijenjeno je 4,8 milijuna eura/Ministarstvo zdravstva

U Rugvici će se graditi tvornice zmijskog protuotrova, virusnih cjepiva te za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi.

Nakon nekoliko postupaka javne nabave koji nisu urodili plodom, na zadnjem je odabran najpovoljniji izvođač za izgradnju tvornice zmijskog protuotrova, prve od tri nove revitaliziranog Imunološkog zavoda.

U poslovnoj zoni u Rugvici, Zajednica ponuditelja domaćih izvođača s gradnjom bi trebala početi nakon što se s Vladom potpiše sporazum te ishodi građevinska dozvola, a očekuje se da će to biti u listopadu. Gradnja bi trebala trajati oko godinu i pol pa bi pogon trebao biti dovršen za dvije godine.

Izgubili licencu 1998.
Proizvodnja u Imunološkom zavodu oživjet će nakon gotovo 30-godišnjeg zapuštanja nekoć svjetski uglednog prozvođača cjepiva protiv morbila, rubele i parotitisa te zmijskog protuotrova koji su izvozili diljem Europe. IZ je izgubio licencu Svjetske zdravstvene organizacije za izvoz cjepiva još 1998., a 2013. HALMED im je oduzeo i dozvolu za proizvodnju krvnih derivata i bakterijskih cjepiva.

Osim tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova, u poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se tvornice za preradu krvne plazme i proizvodnju lijekova iz nje, te proizvodnju virusnih cjepiva po postojećoj (MRP) i mRNA tehnologiji. Gradit će se i upravna zgrada Imunološkog zavoda i prateće infrastrukture.

Tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi te za proizvodnju virusnih cjepiva trebale bi biti izgrađene u razdoblju od 2025. do 2028. O trenutnoj lokaciji, atraktivnom zemljištu u Rockefellerovoj, po konačnom preseljenju Imunološkog za 3-4 godine, odlučivat će država.

Na lokaciji farme životinja u Sv. Nedelji ponovno će se imunizirati konji, dok se i ona ne preseli u Rugvicu. U tu su svrhu već preuređene tamošnje štale, a u e-svjetovanju je postupak za dobivanje posebnih uvjeta za biološki laboratorij, doznajemo od ravnatelja dr. Vedrana Čardžića.

Ukupno predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodnih pogona iznosi oko 90 milijuna eura, bez PDV-a. Od toga je 4,8 milijuna eura za tvornicu zmijskog protuotrova, za upravnu zgradu tri milijuna eura, za pogon frakcioniranja plazme i proizvodnju lijekova oko 30 milijuna eura te tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2,4 milijuna eura predviđeno je za izgradnju novih nastambi za laboratorijske i uzgojne životinje i biološki laboratorij.

Veći stupanj dostatnosti
“Za izgradnju modula za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica osigurana su sredstva Imunološkog zavoda, a za drugu fazu, izgradnju i opremanje modula za proizvodnju krvnih derivata, predviđeno je većinsko financiranje korištenjem dodijeljenih sredstava Operativnog programa koherentnost i kohezija”, rekao je Čardžić.

Ministar Vili Beroš ističe kako se revitalizacijom IZ-a postiže još veći stupanj dostatnosti proizvodnje lijekova i pripravaka za potrebe hrvatskog zdravstva i smanjuje ovisnost o stranim dobavljačima, a ponovna proizvodnja cjepiva protiv zaraznih bolesti otvara i mogućnost plasmana na svjetsko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close