Retail S-Parkom oživjet će zamrla biznis vrijednost Varteksovog kompleksa

Autor: Suzana Varošanec , 12. lipanj 2022. u 22:00
Prva faza kreće kroz razvoj projekta sa specifičnostima retail centra u vidu vizualnog industrijskog stila koji baštini varaždinski tekstilac/PD

SES, Grad Varaždin i tekstilna kompanija napravili prvi korak u strateškom projektu.

Zahuktava se projekt “Varteks kvart – urbana regeneracija” kojeg je Vlada na prijedlog varaždinske kompanije uvrstila na popis strateških investicija. U sklopu ove transformacije Varaždin će 2024. godine dobiti prvi S-Park u Hrvatskoj.

Riječ je o investicijskom projektu austrijskog ulagača SES Spar European Shopping Centers, sestrinske tvrtke Spara. SES trenutno upravlja s 30 trgovačkih destinacija i više od 830.000 četvornih metara. Lani je u SES centrima ostvaren bruto prihod od 2,64 milijarde eura.

Prometni segment
Partneri u ovom projektu – SES, Grad Varaždin i Varteks – u cilju suradnje ovih su dana sklopili sporazum, kao i ugovor za izgradnju kružnog toka u Zagrebačkoj ulici koji financira austrijski investitor. To je prvi korak u razvoju projekta.

Planirani završetak prometnog segmenta proljeće je iduće godine, dok će ukupna vrijednost S-Park Varaždina biti objavljena pri potpisivanju ugovora za realizaciju projekta.

Stoga će više pojedinosti i o konkretnim sadržajima biti poznato dogodine, s tim da se početak izgradnje parka planira za jesen 2023., a otvaranje godinu kasnije.

Kao što je poznato, od početka Varteksovog restrukturiranja 2019. kompanija je aktivna u prodaji nefunkcionalne imovine. U okvirima strateškog projekta koji raspolaže s ukupno 22 hektara recentne aktivnosti tekstilca ovime dolaze do punog izražaja sinergijom između privatnog i javnog interesa.

50.000

četvornih metara površina je na kojoj će se razvijati projekt S-Parka

Naime, prva faza kreće kroz razvoj projekta sa specifičnostima retail centra u vidu vizualnog industrijskog stila koji baštini varaždinski tekstilac. Središnje mjesto na 50.000 kvadrata u sjeveroistočnom dijelu Varteksa, stečenih upravo austrijskom akvizicijom Varteksovog zemljišta, zauzima SES-ov projekt.

Kako Varteks na svojoj lokaciji zadržava proizvodnju i prodaju, što je u funkciji očuvanja radnih mjesta, novi S-Park dodatno donosi otvaranje novih radnih mjesta u trgovini te pružanje bolje ponude i novih sadržaja.

‘Jedinstven koncept’
Stoga, prema riječima varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja “ovo neće biti još samo jedan trgovački centar u gradu; štoviše, bit će to revitalizacija vrijednog prostora koji je izgubio svoju prvotnu gospodarsku namjenu”.

Christoph Andexlinger, operativni direktor SAS-a potvrđuje da će to biti prvi i jedinstveni maloprodajni park u Hrvatskoj, koji će se razvijati na povijesno značajnom industrijskom mjestu, ujedno važnoj inspiraciji za dizajn parka.

Inače, varaždinski maloprodajni park pod robnom markom S-Park drugi je po redu. Nakon lani uspješno provedene investicije u Mađarskoj ovime se posvećuju varaždinskom centru u sklopu kojega će Varaždin dobiti i prvi hipermarket Interspar.

SES je i projektant, izvoditelj te upravitelj velikih višenamjenskih maloprodajnih nekretnina. U Austriji i Sloveniji tržišni je lider u industriji trgovačkih centara za velike maloprodajne nekretnine, a trgovački centar Aleja Ljubljana, otvoren 2020., dobio je svjetski poznatu globalnu RLI nagradu u kategoriji “Međunarodni trgovački centar – novogradnja”.

Poslovanje im je razgranato u Mađarskoj, Češkoj, sjevernoj Italiji kao i Hrvatskoj, gdje su zastupljeni od preuzimanja Ipercoopa 2009., dok je King Cross u Zagrebu pod njihovom upravom od 2018. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close