Resor ministrice Žalac pojasnio situaciju oko navodno propalog projekta ugradnje liftova

Autor: Objava za medije , 17. travanj 2019. u 14:59
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vezano za učestale i neprovjerene medijske napise, a zbog interesa javnosti, želimo pojasniti trenutnu situaciju sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade, napisali su iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Iz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije oglasili su vezano uz medijske napise kako je sufinanciranje ugradnje dizala u višekatne zgrade od strane EU propalo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Vezano za učestale i neprovjerene medijske napise, a zbog interesa javnosti, želimo pojasniti trenutnu situaciju sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije podržalo je inicijativu zastupnice u EU parlamentu Biljane Borzan i umirovljeničkih udruga te sukladno tome, održano je nekoliko sastanka s predstavnicima Europske komisije kako bi se u okviru izmjena Operativnog programa Konkurentnost i kohezija uvrstilo i financiranje ugradnje dizala.

Posljednji takav sastanak održan je u Zagrebu potkraj veljače kada je od strane Europske komisije obećano da će se pisanim putem očitovati na naše opetovane i argumentirane zahtjeve. Prema posljednjim informacijama, odgovor Europske komisije očekujemo do kraja ovog mjeseca. 

Podsjetimo, tijekom programiranja operativnih programa 2012. i 2013. godine, ugradnja liftova, nažalost, nije bila planirana. Jedina mogućnost ugradnje dizala je bila kroz projekte Energetske obnove višestambenih zgrada gdje je, uz promjenu stolarije i izradu fasada, bilo omogućeno prijaviti i ugradnju dizala. U Hrvatskoj je kroz takav projekt, do sada obnovljeno 596 zgrada, no nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala, što je isključivo izbor stanara putem njihovih predstavnika.

Također, želimo se osvrnuti na višekratno iznesene neistine gospođe Biljane Borzan kako je nekim zemljama poput Češke, Poljske i Slovenije odobren projekt ugradnje dizala. Riječ je o netočnim informacijama, jer niti jedna zemlja članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, već se radi o projektima energetske obnove u okviru kojega je moguće ugraditi dizalo. Tako je u Hrvatskoj do sada obnovljeno 775 javnih zgrada te ugrađeno 9 dizala i 14 vertikalnih platformi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close